Вселенският Патриарх изрази своята тъга за плановете на Ердоган по отношение на Света Софѝя

In other languages: EN – GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Вселенският Патриарх изрази своята тъга и разочарование пред американския вестник Washington Post относно плановете на Ердоган да превърне Храма на Света София в джамия.

«Какво мога да кажа като християнски клирик и Гръкоправославен Патриарх в Константинопол? Вместо да ни обединява един символ на 1500 години, той ни разделя. Аз съм натъжен и разтревожен», заяви с дрезгав глас и болка в сърцето Вселенският Патриарх.

«80-годишният религиозен водач на над 300 млн. православни християни в света коментира плановете на турското правителство да превърне Храма на Света Софѝя Божия, византийска катедрала от 6 век и едно най-величествените архитектурни чудеса по света, в джамия. От векове сградата с цвят на теракота представлява най-голямата църква в Християнския свят»,  подчертава редактора на статията.

След падането на Константинопол на 29 май 1453 г. под османо-мюсюлманска власт, Величественият Патриаршески Храм се превръща в джамия. Великолепните иконографски мозайки са покрити с хоросан. Днес можеш да се насладим духовно само на една малка част от тях, от които е изтърган хоросанът на мюсюлманския завоевател.

През 1934 г. основателят на Турската Република и създателят на турския народ и азбука, бащата на турците Мустафа Кемал превръща Света Софѝя в музей.

Вестникът се позовава и на неотдавнашната фиеста, създадена от Ердоган пред Храма на Света Софѝя на 29 май 2020 г., правейки исторически преглед на намаляващото гръцко присъствие в Константинопол.

По време на тази фиеста Ердоган наскоро заговори за някакво си „завоюване“ отново  на Храма, за да се хареса на националистите в Турция.

«„Но срещу кого ще воюва, Ердоган?“, попита един православен гръцки приятел от Истанбул. Турците управляват Истанбул вече 6 века, а шепата християни останали в страната не представляват нито културна, нито политическа опасност за никого. В момента в Турция живеят 82 млн. души, от които около 90 000 души по официални данни не са мюсюлмани – арменци, евреи, асирийци и няколко хиляди гърци», се казва в статията.

Според Washington Post този ход на Ердоган е продиктуван главно от популисткото му желание да консолидира консервативните мюсюлмани в своите редици.

«Всичко това води до трудния въпрос за Света София, една борба срещу времето. С една шепа гърци, които са останали в Турция, колко време могат да преживеят празните църкви (храмовете)», си задава риторичния въпрос редакторът на статията.

«Оцеляхме за 17 века. И ще останем завинаги, понеже Бог го желае», заявява със силна вяра, надежда и любов Негово Божествено Всесветейшество за американския вестник, което прави силно впечатление на интервюиращия го.

«Когато османците идват в Константинопол, който наричат Константинийе е нямало нито една джамия. Днес, има повече от 3500. Нека Света Софѝя си остане паметник от нашата богата история», се казва в края на статията.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal