Вселенският Патриарх: Ако Света Софѝя стане джамия, християните ще се обърнат срещу исляма | VIDEO

Важно е да се напомни, че на 02 юли Държавният съвет на Турция (Върховен административен съд – Бел. прев.) ще решава дали Света Софѝя ще се превърне в джамия, отменяйки решението на Министерския съвет от 1934 г., с което е превърната в музей.


In other languages: GREN

Превод: Йордан Георгиев

Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей по време на Божествената Литургия в празнуващия Свещен Храм на Светите Апостоли във Ферикьой (Константинопол) коментира въпроса за Света Софѝя и предложенията на Анкара да я превърне в джамия – тема, която вълнува вярващите в последните седмици.

Той заяви следното:

През 2016 г. изпратихме писмо на тогавашния директор по Вероизповедните въпроси (Дианет – Бел. прев.) относно нашето безпокойство за промяна статута на Света Софѝя. Този Храм не трябва да става причина за сблъсъци между двата народа.

Храмът не принадлежи само на този, който притежава този музей, а на цялото човечество. А туркият народ има отговорност да подчертава тази вселенскост (универсалност – Бел. прев.) на паметника.

Света Софѝя като музей представлява място и символ за срещи, солидарност и взаимно разбирателство между Християнството и исляма.

Вероятното превръщане на Света Софѝя в джамия ще обърне милиони християни по целия свят срещу исляма. Нужно е обаче единство.

Имаме очакване, че накрая ще надделеят благоразумието и логиката“.

Цялото обръщение на Вселенския Патриарх беше излъчвано на живо във фейсбук:

След това Патриархът говори по въпроса за Света Софѝя и на английски език, понеже в Свещения Храм присъстваха и чужди журналисти.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal