Вселенската Патриаршия: «Тайнството Божествена Евхаристия не подлежи на преговори»

In other languages: GR

В периода между 23 и 25 юни 2020 г. Светият и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия заседава в Православния Център в Шамбези, Женева на своето редовно заседание за текущия месец.

В първия ден присъстваха и съучастваха в работата на Синода, Синодалните Митрополити, както и останалите Йерарси на Трона в Европа.

По време на това съвещание бяха прочетени и обсъдени всички получени до този момент писма на Блажените Предстоятели на поместните Църкви, в отговор на писмото на Вселенския Патриарх от 17 май тази година по въпроса за начина на преподаване на Божествената Евхаристия, който възникна след появяването на пандемията от коронавирус. При това, беше констатирано с удовлетворение, че тяхното мнение съвпада с това на Вселенската Патриаршия.

С оглед на това, се заключава следното:

а) Тайнството Божествена Евхаристия не подлежи на преговори, понеже вярваме, че чрез него на вярващите се преподават самите Тяло и Кръв на Спасителя Христос „за опрощаване на греховете и живот вечен“, както и това, че е невъзможно чрез това Тайнство на Тайнствата да се предаде на причастниците каквато и да е болест. Поради това и Църквата остава вярна и непоклатима в нейното учение за същността на Тайнството Божествена Евхаристия.

б) По отношение начина на преподаване на Светите Тайнства на вярващите, Църквата уважава Свещената Традиция (Предание – Бел. прев.), която е неразривно и тясно свързана с всекидневната църковна практика и кенотичен опит. Тази Традиция съществува от векове и е в сила и днес като пазител и будна стража на това, което ни е предадено от Светите Отци; и никаква нужда не е възникнала за промяна на този начин на преподаване, дори и под натиска на външни фактори.

Същевременно, Майката Църква, която полага грижа за специалните нужди на своите чеда в Диаспората, позволява на служещите там Пастиреначалници с пастирска чувствителност, отговорност и съзнание, временно да проявят икономѝя (схизхождение – Бел. прев.) с оглед на възникналите проблеми заради местните закони на съответните държави, но винаги да се съгласуват със Свещения Център във Фенер, за най-голяма духовна полза на християнския народ.

В Женева, 25 юни 2020

От Главния Секретариат

на Светия и Свещен Синод

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal