Начало » Новини » Светът » Вселенската Патриаршия: Изразяваме нашата пълна подкрепа към личността на Високопреосвещения Архиепископ Макарий

Вселенската Патриаршия: Изразяваме нашата пълна подкрепа към личността на Високопреосвещения Архиепископ Макарий

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Светият и Свещен Синод по време на своята тридневна работа (23 – 25 юни 2020 г.) в Православния Център на Вселенската Патриаршия в Шамбези, Женева, обсъди между другото и засягащите църковния живот въпроси в различните Епархии на Вселенската Патриаршия, между които и тази на Свещената Архиепископия на Австралия, във връзка, с която единодушно реши следното:

а) Изразява своята пълна подкрепа към личността и достойното за похвала дело на новия Пастиреначалник Високопреосвещения Архиепископ г-н Макарий, Йерарх с широка образованост и динамично пастирско служение.

б) Изразява остро недоволство към Високопреосвещения Иринуполски Митрополит г-н Никандър [1] за некомпетентното му вмешателство в делата на тази Епархия на Престола, и

в) с удоволетворение внимателно изслуша за наложеното  наказание запрещение (аргос) на Йеромонах Дамаскин (от Килията на Свети Георги „Филаделфос“) за извършване на всякакво  свещенодействие за шест (6) месеца от Епископа на Вселенския Патриарх за Света Гора. Този брат е от Свещената Обител на Кутлумуш и подчинен на гореспоменатия Епископ. Наложеното наказание е за неговата цялостна антиканонична и скандална дейност във вреда на Свещената Архиепископия на Австралия и на нейния Пастиреначалник, вместо  чрез молитва да овладее своята  броеница, за което е длъжен да прави.

В Женева, 25 юни 2020 г.

От Главния Секретариат

на Светия и Свещен Синод


[1] На 07 ноември 2019 г. Светият и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия избра бившия Викарен Епископ на покойния Архиепископ на Австралия Стилиян  – Дорилейски Епископ Никандър за Митрополит на Иринуполис. От 2002 г. той обслужва Архипископската Периферия (Наместничество) в Южна и Северна Австралия. След избора му за Митрополит той пожела да продължи да живее в Архиепископския дом в Аделаида. Архиепископ Макарий удовлетвори неговото желание. Обаче Митрополит Никандър се оказва малко неблагодарен. След като е бил 17 години Викарен Епископ и управляващ едно от наместничествата си мисли, че ще продължава да се занимава с дейности, които вече не са свойствени за новия му пост, който заема. Въпреки това, той продължи да се намесва в работата на Епархията и на Архиепископа.

Стигна се до там, Светият и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия да изкаже своето недоволство от неговите действия. Това е предупреждение за него, преди да му бъде наложено наказание, казано на разбираем език – Бел. прев.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal