Всеки пети Епископ на Руската Църква в Украйна има къща с площ над 300 м² | РАЗСЛЕДВАНЕ

Снимката е илюстративна.

Превод: Соня Димитрова

Всеки пети Εпископ на Руската Църква в Украйна (РПЦвУ) има къща с площ над 300 квадратни метра. В Украинската гръко-католическа църква (УГКЦ) такова имение има един на всеки шест епископа (4 от 23), а в Православната Църква в Украйна (ПЦУ) – един на деветнадесет (3 от 57).

Това се посочва в разследване на проекта Слідство.Інфо на тема «Златото на Църквата», съобщава Hromadske.

В рамките на проекта е събрана информация от официалните регистри за богатството на висшето духовенство на трите най-влиятелни църкви в Украйна и тя е систематизирана в единна база данни.

Според съавтора на проекта Йевхения Моторевска 20 процента от Епископите на РПЦвУ притежават огромни богатства, а къщите им могат да имат площ по няколко хиляди квадратни метра. В същото време останалите 20% според Моторевска изобщо нямат нищо.

Оказало се е също, че всеки пети Архиерей на ПЦУ и РПЦвУ няма собствено жилище. В УГКЦ – всеки трети.

Журналистите са изчислили и по колко земя и недвижими имоти се падат средно на един член от висшето духовенство на трите най-влиятелни Църкви в Украйна. Един епископ на РПЦвУ притежава средно 230 квадратни метра недвижими имоти, УГКЦ – над 190 квадрата, ПЦУ – почти 114 квадрата. Що се отнася до земята, Епископите на РПЦвУ и ПЦУ имат средно по половин хектар земя. Епископите на УГКЦ – два пъти по-малко.

Източник: Духовний Фронт України

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal