Начало » Новини » Светът » Велика Многоархиерейска Вечерня за празника на Свети Трифилий, Епископ на Лидра и покровител на Лефкосия (Никозия)

Велика Многоархиерейска Вечерня за празника на Свети Трифилий, Епископ на Лидра и покровител на Лефкосия (Никозия)

Превод: Йордан Георгиев

С цялата подобаваща важност, на 12 юни 2020 г., петък следобед в Свещения Храм на Пресвета Богородица Фанеромени в Лефкосия (Никозия – Бел. прев.) беше отслужена Велика Многоархиерейска Вечерня в чест на покровителя на град Лефкосия Свети Трифилий, първият Епископ на Лидра (старото име на Лефкосия – Бел. прев.). Тя беше възглавена от Негово Блаженство  Архиепископът на Кипър г-н г-н Хрисостом II, в съслужение с Преосвещените Епископи на Неапол г-н Порфирий, на Месаория г-н Григорий и на Нитрия г-н Никодим. Молитвено съучаства и Игуменът на Свещената Обител на Свети Апостол Варнава Архимандрит г-н Йоаннис Йоану. Разбира се, множество клирици от столицата съучастваха в тази Празнична Вечерня в чест покровителя на техния град. Сред благочестивите вярващи християни, които присъстваха и съучастваха на богослужението беше и кметът на Лефкосия г-н Констандинос Йоркадзиис като всички заедно обединиха своите молитви пред Светата Икона и Честната Глава на Свети Трифилий. Честната Глава на Светеца преди няколко дни беше пренесена в Храма на Пресвета Богородица Фанеромени от Монастира Кику, където се пази като безценно съкровище… Беше извършено и освещаване на хлябовете (Петохлебие – Бел. прев.).

Божественото слово проповядва Негово Блаженство, който се позова на добродетелите, които са украсявали Свети Трифилий и особено великата добродетел на смирението, като неговия учител и старец Свети Спиридон.

Архиепископ Хрисостом отбеляза, че Божият човек винаги преподава любов на другите, така както го е направил и покровителят на Лефкосия, който винаги е бил редом до своето паство, а портите на негово сърце и на епископския му дом винаги са били широко отворени за всички наскърбени и за намиращите се в нужда наши братя…

Преди края на вечернята, Негово Блаженство повиши в Архимандритско достойнство Йеромонах Георгиос Христодулу, преподавател и безбрачен клирик на Свещената Архиепископия на Кипър. След края на Вечернята, празнуващият Архимандрит на Свещената Архиепископия отец Трифилий и повишеният с Архимандритско достойнство отец Георгиос раздадоха своите подаръци на всички черкували се в Храма.

Архимандрит Трифилий Онисифору

Свещена Архиепископия на Кипър

Източник: Έκκλησία τῆς Κύπρου

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal