Ватикански прокурори изземат документи и компютри от базиликата на Свети Петър

Ватиканските прокурори разпоредиха изземването на документи и компютри от административните служби на базиликата „Свети Петър“ при очевидно ново разследване за финансови нередности в Светия престол, съобщава АП.

Ватикана коментира, че папа Франциск е назначил специален комисар, който да управлява базиликата, да реорганизира нейните служби, да актуализира устава, за да се съобразят с новите ватикански норми за възлагане на обществени поръчки и сключване на договори, както и да „изясни администрацията й“.

Двете решения произтичат от доклад на главния одитор на Ватикана. Според него, въз основа на доклада на одитора, наказателните прокурори на Ватикана разрешават изземването на документация и компютри от Fabbrica di San Pietro, офисите, които управляват базиликата на папата.

Ватиканът не предостави никакви подробности относно това, което одиторът открива, или специфичните проблеми, с които извънредният комисар има задачата да отстрани. Комисарят, епископ Марио Джордана, преди това проведе разследване на финансови нередности в управлението на хора на „Сикстинска капела“, което доведе до предсрочното пенсиониране на хормайстора миналата година.

В изявление Ватиканът посочва, че призоваването на Джордана е последвало новите норми, издадени от Франциск на 1 юни, за да се централизират процедурите за договаряне и възлагане на обществени поръчки на Fabbrica di San Pietro с цел намаляване на отпадъците, премахване на корупцията и актуализиране на финансовото управление на Ватикана.

Прокурорите на Ватикана миналата година започнаха отделно разследване във Ватиканския секретариат за закупуване на луксозна сграда в Лондон на фона на твърденията, че посредници са ограбили Светия престол с милиони евро. По това дело не са повдигнати обвинения, въпреки че брокер бе арестуван и след това освободен по-рано този месец.

Източник: News BG

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal