ВАЖНО: Отец Николаос Матар не принадлежи към Йерусалимската Патриаршия

Автор: Йордан Георгиев

Отец Николай Матар, предстоятел на Свещения Храм на Рождество Богородично в град Корона в щата Калифорния на Съединените Американски Щати, продължава лъжливо да твърди, че действа с благословията и напътствията на Йерусалимската Патриаршия, въпреки публично каченото и известено писмо, в което ясно се казва, че той е освободен като клирик на Йерусалимската Патриаршия още от 22 февруари 2018 г.

На 19 март същата година е изпратено Патриаршеското писмо за неговото освобождаване на каноничната църковна власт, т.е. на Преосвещения Фасиански Епископ г-н Антоний в Ню Йорк (Свещена Американска Архиепископия/Вселенска Патриаршия).

С това Патриаршеско писмо ние уверяваме, че презвитер Николаос Матар, клирик от Йерусалимската Патриаршия, след резолюция на Светия и Свещен Синод, който беше надлежно свикан на 22 февруари 2018 г., е канонично освободен от списъка с духовниците на Патриаршията. Това освобождаване на отец Николаос е предоставено без никакви предразсъдъци или вследствие на липсата на църковна дисциплина. Така той може да бъде приет във всяка една канонична православна юрисдикция без никакви пречки“, се казва в патриаршеското писмо.

Но се оказва, че този клирик въпреки неговото освобождаване и надлежно изпратеното писмо до Фасианския Епископ Антоний, твърди, че действа от името на Йерусалимския Патриарх.

Йерусалимската Патриаршия осъжда използването на името на нейния Предстоятел, като заявява, че няма никаква връзка, сътрудничество или комуникация с отец Николаос Матар, както и желае това да се сведе до знанието и в полза на православното паство в Америка, както и на други места.

Източник: Πατριαρχεῖον Ιεροσολύμων

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal