Атинският Архиепископ Йероним инспектира реконструкцията на сградите на ул. Динократус в Атина

Автор: Doxologia INFONEWS

На 04 юни 2020 г. сутринта Архиепископът на Атина инспектира строително-монтажните дейности, които се извършват по сградите на ул. Динократус в Атина.

Негово Блаженство Архиепископ Йероним II беше придружен от Главния секретар на Свещения Синод на Еладската Църква Негово Преосвещенство Ореонският Епископ г-н Филотей (Теохарис), както и от Префекта на Атика г-н Йоргос Патулис. Те посетиха строителните площадки и инспектираха извършването на строително-монтажните дейности на сградите на Еладската Църква. Те се информираха подробно за времето на извършване на реконструктивните и възстановителните дейности по тези сгради от началото на отварянето на строителната площадка.

Архиепископът на Атина изрази своята радост и задоволство от напредналата работа, както и за успешното сътрудничество между Църквата и Префектура Атика. От своя страна, г-н Патулис подчерта историческата стойност на тези сгради, както и на самото място, отбелязвайки, че с помощта на Префектурата това място ще стане място за духовност и култура.

На ул. Динократус се намират 14 сгради на Църквата седем, от които са категоризирани като паметници на културата, за което се изисква тяхната консервация. Сградите са построени през 1877 г. върху парцел, предоставен от Еладската Църква. В първите години това място е било използвано от гръцката армия. През 1970 г. парцелът със сградите отново става собственост на Църквата. Сградите са използвани за Църковен Лицей (Семинария).

Префектурата на Атика е поела ангажимент да реставрира три от сградите, в които ще се помещават Библиотеката на Църквата и историческият архив. Отделно ще бъде създадено и място за изложби, където могат да бъдат организирани различни мероприятия.

Строителните дейности се очаква да бъдат приключени през месец ноември 2020 г.

Снимки: Христос Бонис

Източник: Ορθοδοξία INFO

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal