Архиерейско съслужение в Орестиада по случай годишнина от основаването му | СНИМКИ

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Преди 97 години, през 1923 г. „се роди“ един нов град в Североизточния граничен район на свободна Гърция, точно срещу Адрианопол, за да виждат жителите на новия град родината на своите предци и да не я забравят… Това е град Нова Орестиада (с население около 30 000 души), където се настаняват 900 семейства бежанци от Стара Орестиада (Карагач) и от Адрианопол след Лозанския мирен договор, с който се отстъпва малко парче земя на Турция западно от река Марица край Адрианопол, където сега се намира единствената сухоземна граница между Гърция и Турция.

В последната неделя на месец юни се отпразнува и тази година създаването на този нов град като едновременно с това в цялата община се чества и паметта „на всички просияли в Адрианопол Светии“. Неа Орестиада е продължение на Адрианопол и на неговата история.

Тази година, заради пандемията и заради наложените ограничения, всички чествания бяха ограничени само до църковната им част. Благодарственият молебен в Свещения Митрополитски Храм на Светите Теодоровци в Орестиада след покана на местния Митрополит г-н Дамаскин беше отслужен от Митрополита на Адрианопол г-н Амфилохий в съслужение с него, с Архимандрит Вартоломей Астериадис и другите клирици от Свещената Митрополия на Дидимотихон, Орестиада и Суфли.

След края на Божествената Литургия беше отслужена възпоменателна молитва за блаженопочившия Митрополит на Адрианопол, а от 1923 до 1931 г. и на Орестиада г-н Поликарп (Варвакис), който като Мойсей изведе през 1923 г. своя народ от пленената земя в свободна Гърция.

На празничните мероприятия присъстваха депутати, кметове, военни, представители на различни служби и много вярващ народ.

В предния ден, Вечернята за празника беше отслужена в Свещената Обител на Светия Покров Богородичен и на Света Параскева в Неа Виса от Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Адрианопол г-н Амфилохий. Тази Свещена Обител се намира на 1-2 км от границата с Турция и се намира точно срещу Адрианопол. Точно на това място през месец февруари тази година гръцката полиция, подпомогната от гръцката армия пресече драстично нелегалното преминаване на гръцка територия на десетки хиляди емигранти, (които бяха част от турския план за дестабилизация на Гърция – Бел. прев.).

Източник: Ἱερά Μητρόπολις Διδυμοτείχου, Ὀρεστιάδος καὶ Σουφλίου

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal