Архиепископът на Кипър отговори на писмото на Вселенския Патриарх: С молитва и съвест приемаме Вашия възглед и заставаме до Вас

Пълно сходство между възгледите на Архиепископ Хрисостом и Вселенския Патриарх Вартоломей за преподаването на Божественото Причастие

«С молитва и съвест приемаме Вашия възглед и заставаме до Вас», пише Архиепископът на Кипър г-н г-н Хрисостом II в своя отговор на писмото на Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей от 17 май 2020 г.

Както писахме по-рано, че г-н г-н Вартоломей е изпратил на 17 май 2020 г. писмо на Предстоятелите на помесните Православни Църкви, в което подчертава нуждата „да има съгласуваност, по възможност и еднообразие между поместните Православни Църкви, своевременно изпрати по въпроса за Божествената Евхаристия и начина на преподаване на Божественото Причастие на вярващите“.

Според нашата информация, Архиепископ Хрисостом II в своя отговор на писмото се позовава на решенията от Светия и Велик Събор в Крит (2016) и отбелязва, че „Едната Свята, Католическа и Апостолска Църква е Богочовешко общество, вкусване и преживяване на последните време в Божествената Евхаристия“.

Архиепископът на Кипър информира Вселенския Патриарх и за разговорите, които и имал със здравните власти на Кипър, където и изложил своето виждане за препоръката от тяхна страна преподаването на Божествената Евхаристия да става чрез употребата на еднократна пластмасова лъжичка. Също така, той информира Вселенския Патриарх, че в крайна сметка здравните власти са уважили неговата позиция, че Православната Църква, по никаква причина няма да обсъжда, нито ще преговаря за промяна на отеческо-традиционния начин за преподаване на Божественото Причастие на вярващите със сребърна лъжичка, „понеже Църквата счита, че преподава Тяло и Кръв Христови, за живот вечен на своя христолюбив народ (пълнота)“.

Накрая, Негово Блаженство пожелава на Вселенския Патриарх „да бъде крепък със силата на Духа, а чрез законните и отечески заповеди непоклатим и спокоен“.

Според информация от Фенер се заявява, че Предстоятелите на другите Църкви са отговорили, че се съгласяват с отеческо-традиционния начин на преподаване на Божественото Причастие.

Източник: Aviketos

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal