Начало » Други изповедания и религии » Други религии » Ислям » Архиепископът на Албания отново стана мишена на албански националисти и ислямисти, които искат отнемане на албанското му гражданство

Архиепископът на Албания отново стана мишена на албански националисти и ислямисти, които искат отнемане на албанското му гражданство

In other languages: GR

Автор: Йордан Георгиев

Тези дни пред Гръцкото консулство в Аргирокастрон (основно населен с етнически гърци) беше организиран протест от албански националисти. Повечето от протестиращите са с криминално минало, както и такива, които са експулсирани от Гърция. По вероизповедание, видно от облекло на повечето от тях са мюсюлмани, а езикът, който говорят (гегийски диалект на албанския език от Косово) е характерен за Косово и крайните северни райони на Албания.

На протеста освен с албански знамена, те развяваха и американски знамена, много по-големи по-размер, дори от тези на официалните власти в САЩ.

При вида на журналисти те веднага се втурват да дадат съответното интервю.

Отдавна определени хора в Албания, а най-вече в Косово режисират такъв тип протести, уж от албански патриотични чувства, но всички насочени срещу гръцкото малцинство в Албания и Светото Православие. Интересен факт е, че почти всички „протестиращи“ са основно албанци от Косово, както споменахме по-горе. Албанците от Косово генетично и културно се различават от тези в Албания, особено с албанците от централна и южна Албания. Гръцкото малцинство е концентрирано най-вече в южна Албания (Северен Епир) и по-малко в централната част на страната. Приблизително е около 600 000 души според различни организации. Според официалните албанските власти е около 100 000 души. Преброяването на малцинствата в Албания, винаги е предизвиквало полемика и съмнение в предоставените факти от албанските правителства. Едно от условията, поставени от Гърция за членството на Албания в ЕС е именно главата за малцинствата. Да се направи обективно преброяване на историческото и според международните договори гръцко малцинство, както и на останалите малцинства, които албанското правителство призна в последните години с двустранни споразумения със страните от региона – сръбско, черногорско, българско (мюсюлмани), циганско малцинство (мюсюлмани) и малцинство от Северна Македония (основно мюсюлмани) и др.

За да изглежда, че едва ли не местните албанци от южната част на страната организират този протест и са толкова „потиснати“ от гръцкото малцинство, те се представят, че са от организацията „Деца на Лаберия“. Това е район в югозападна Албания, където живеят албанци лабери, които говорят диалект на тоскийския (тоски) южен диалект на албанския език.  Видно целта на цялото занятие е насочено срещу гръцкото малцинство в Албания, съответните гръцки консулски представители в южната част на страната, и не на последно място срещу Негово Блаженство Архиепископът на Тирана, Дуръс и на цяла Албания г-н г-н Анастасий (Янулатос), който е етнически грък.

Тези протестиращи искат всички гръцки военни гробища, паметници, културни сгради и пр. в Албания да бъдат премахнати, а албанското гражданство на Архиепископа да бъде отнето и да бъде изгонен от Албания.

Интересно е, че всъщност от самообявяването на независимостта на Косово като отделна държава през 2008 г., в Албания започна да се заражда радикалният ислям, който идва именно оттам. В тези протести се оказва, че протестират мюсюлмани косовари от името на местните православни албанци срещу православните гърци.

За разлика от Косово, Албания е страна, където съжителстват мирно сунитският ислям, бекташизмът, православието и римокатолицизмът. Немалка част от албанците са атеисти.  В Косово албанците са основно сунити мюсюлмани с елементи на уахабизъм.

По-голямата част от албанците в Албания не бяха съгласни с посегателствата върху православните храмове на Сръбската Патриаршия и сръбското малцинство в Косово от страна на техните събратя по етнос. Мюсюлманите от Косово се опитват през последните години да пренесат своите обичаи, религиозни виждания и привички в Албания. А те са много различни…

Основната тяхна мишена е Архиепископ Анастасий, който беше поставен от  Майката Църква Вселенска Патриаршия в Албания със задачата да възроди закритата и буквално унищожена Православна Църква на Албания – най-пострадалата поместна Църква от комунистическите и атеистични режими. Албанската Църква се възроди от нулата и надмина много поместни Църкви, които имаха същата съдба, но по-лека, да попаднат известен период от време под червените ботуши, болшевизма, безбожието, явното богоборчество и ченгеджийството.

Отивайки в Албания, тогавашният Епископ Анастасий Янулатос заварва трима свещеници, които тайно са извършвали Светите Тайнства и множество разрушени и осквернени храмове.

Архиепископ Анастасий възроди буквално Православието в Албания, възстанови стотици разрушени храмове и построи още толкова. Катехизира местното гръцко и албанско православно население и го въцъркови.

Сега над 850 000 души са православните християни в Албания от близо 2 845 000 общо население.

Всичко това е против плановете за ислямизация на Албания. Архиепископ Анастасий и Православието в Албания са пречка от години на тези ислямистки групировки.

Ако тези групировки тръгнат открито да протестират на религиозна основа срещу Светото Православие в Албания ще си навлекат неприятности и голяма враждебност от местните албанци. Затова те избират линията на национализма. Тя е обединяваща в Албания. Но при православните албанци и албанците римокатолици тази  националистическа линия почти няма никаква почва на развитие. Остават албанците мюсюлмани (сунити и бекташи) и атеисти, които са около 58 % от населението в Албания.

Затова те искат да изгонят Архиепископ Анастасий под претекста, че бил грък, а всъщност защото той не позволи Албания да се ислямизира. Архиепископ Анастасий е изключително уважаван от по-голямата част от политическата класа в Албания, както и от лидерите на сунитите, бекташите и римокатолиците в страната.

В техния списък с искания има основно политически искания, свързани с отношенията между Албания и Гърция.

Но в „7 точка“ от този списък (декларация) директно се заявява, че горепосочената организация иска албанското гражданство на Архиепископ Анастасий да бъде отнето и той да бъде обявен  за persona non grata. Искането им е недопустимо и невъзможно.

Дори са посочили и причина, защо искат това. Точно в посочената от тях причина те показват всъщност каква е истинската им цел не етническият грък Архиепископ Анастасий Янулатос, а Светото Православие, което не беше унищожено от атеистичния режим на Енвер Ходжа, няма да бъде унищожено и от зараждащия се радикален ислям в Албания.

Те посочват, че Архиепископ Анастасий «е превърнал православните албански църкви в църкви от едно друго естество и е извършвал вмешателство по таен начин във вътрешните работи на албанската държава».

Явно те искат православните храмове в Албания да бъдат музеи, обори, джамии, складове, галерии каквито бяха до 1992 г.

Наистина, Архиепископ Анастасий Янулатос предаде друго естество на храмовете – превърнати в обори, складове, джамии и руини, както твърдят тези ислямисти, но като им върна тяхното истинско естество – да бъдат Божий дом.

Източник: Taxydromos

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal