Архиепископията на Австралия: Цялата истина за апартамента в Kent Street, Сидни

Автор: Йордан Георгиев

Днес на 18 юни 2020 г. в четвъртък, Свещената Архиепископия на Австралия излезна с комюнике във връзка със закупуването на недвижим имот от Consolidated Trust  в Сидни, където се намира нейната катедра. Със своето комюнике, Архиепископията на Австралия абсолютно потвърждава ексклузивния репортаж на ethnos.gr, както и изброява важни детайли около закупуването на конкретния имот.

В последно време, някои лица, които се въртят около Австралийската Архиепископия се опитват да създават една неприятна среда в нея, създавайки интриги около закупуването на Архиепископския дом. Още от първия момент Архиепископ Макарий беше приет от всички вярващи в Австралия с много любов.  Няма промяна в тяхното мнение за него, дори и след тези уж разкрития, които излизат за да опетнят името му. Това създава само напрежение и неприятни чувства у тях, спрямо тези, които стоят зад атаките.

Важно е да се уточни, че Високопреосвещеният Архиепископ на Австралия г-н Макарий продължава да живее в сградата на Свещената Архиепископия на Австралия. Той заяви, че «някои повдигат въпроса за конкретния закупен имот с цел да навредят на Свещената Архиепископия и на самия него, като пишат писма, които биват публикувани с цел провокация».

От друга страна, Понтийското Сдружение на Панагия Сумела в Австралия и Нова Зеландия излезе с остро комюнике в защита на Архиепископа с мото: „Вие сте общоизвестни“, във връзка с публикациите. От Сдружението знаят, кой стои зад тази мръсна война, която водят срещу Архиепископа.

В комюникето намекват за «прословути кръгове, които действат методически, опитвайки се да унижат новия Архиепископ, но по същество те подкопават Гръкоправославната Свещена Архиепископия на Австралия».

От ethnos.gr са направили собствено разследване за всичко това, свързали са се с председателите на множеството гръцки организации в Австралия, с известни австралийци от гръцки произход – бизнесмени, политици, музиканти, както и с множество вярващи християни, но никъде не са открили каквото и да негативно отношение към Архиепископ Макарий. Напротив, точно обратното – голяма любов и подкрепа от страна на организациите и вярващите към него. От друга страна, си задават и логичния въпрос, ако има чак такова голямо напрежение и хаос, такъв скандал, какъвто се опитват да го изкарат и толкова много вълнения в Австралия, защо нито един орган не е излязал да отправи някакво обвинение? Няма такъв, който да го направи…


Комюнике на Свещената Архиепископия на Австралия:

«Свещената Архиепископия на Австралия съобщава следното, във връзка със закупуването на недвижимия имот от Consolidated Trust в Сидни, където е и нейната катедра:

  1. Факта, че: а) Свещената Архиепископия на Австралия няма подходящ Архиепископски дом (резиденция); б) Архиепископът и някои от службите ще трябва да се преместят от Централните офиси, заради техния основен ремонт. В началото се обмисляше да се наеме подходящ имот, за да се използва за конкретната цел. Поради високите и неизгодни наеми в Сидни (изключително високи – Бел. прев.), Consolidated Trust реши да прибегне към закупуването на недвижим имот.
  2. След проучване на пазара агенцията за недвижими имоти предпочете недвижимия имот на улица Kent на стойност 6,5 млн. AUD (4,5 млн. USD – Бел. прев.), от една страна, тъй като е най-подходящ за конкретната цел, и от друга страна – за бъдещата му увеличаваща се стойност, която гарантира една отлична инвестиция за Архиепископията. За тази инвестиционна цел допринесе също и фактът, че реновирането на имота, което увеличава неговата стойност от финансова гледна точка, изцяло се поема от известен бизнесмен и благодетел на Свещената Архиепископия.
  3. Цялата процедура по закупуването е изцяло законна и няма никаква официална реакция срещу нея. Недвижимият имот не принадлежи на физическо лице, нито на Архиепископа, а напълно и изцяло на Consolidated Trust (този тръст управлява цялата собственост от името на Архиепископията, т.нар. доверена собственост – Бел. прев.). Архиепископията не е взела никакъв заем за конкретната собственост.
  4. Архиепископът продължава да живее в сградата  на Свещената Архиепископия на Австралия. Опровергаваме без заобикалки всичко, в което се твърди, че Архиепископът живее в конкретното жилище или че е заявил, че ще живее там като отбелязваме, че до този момент не е вземано такова решение от негова страна.
  5. За съжаление, някои без да са компетентни и без да имат някаква юридическа отговорност, съобщават, че повдигат въпроса със закупуването на конкретния имот с цел да навредят на Свещената Архиепископия и на Високопреосвещения Архиепископ на Австралия г-н Макарий, пишейки писма, които биват публикувани с цел провокация. Най-отговорно и официално заявяваме, че Consolidated Trust се представлява само от неговите членове. Информации относно действията на Consolidated Trust, които произлизат от някъде другаде, явно не са обективни и достоверни и се разпространяват, защото обслужват користни интереси.

От Свещената Архиепископия на Австралия».


Източник: ΕΘΝΟΣ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal