Начало » Новини » Светът » Александрийският Патриарх Теодор II отпразнува 30 години архиерейско служение | СНИМКИ & VIDEO

Александрийският Патриарх Теодор II отпразнува 30 години архиерейско служение | СНИМКИ & VIDEO

Автор: Doxologia INFONEWS

Вчерашният 17 юни 2020 г. беше много важен ден за Патриарха на Александрия г-н г-н Теодор, както и за Православната Църква на Африка, понеже точно преди 30 години на 17 юни 1990 г., тогавашният Архимандрит г-н Теодор Хоревтакис, беше ръкоположен за Епископ с титула на древнопросиялата Епископия на Кирини, от ръцете на един велик и блажен Патриарх Партений III.

Изминаха 30 години от тогава, а развълнуваният Предстоятел на Александрийската Църква г-н г-н Tеодор прие пожеланията от Йерархията на Александрийския Престол, която служи в Египет. Патриарх Теодор носеше църковните одежди, кръста и едно малко енголпие, които му е подарил тогавашният обичан от всички блаженопочивш Александрийски Патриарх Партений III.

В Патриаршеския Храм на Свети Сава Освещени Александрийският Патриарх отслужи Патриаршеска Божествена Литургия в съслужение с Патриаршеския Епитроп (наместник – Бел. прев.) на Александрия Митрополитът на Навкратида г-н Наркис, Патриаршеския Епитроп за арабоезичните християни Митрополитът на Ермуполис г-н Николай, с Митрополита на Пилусион (Порт Саид) г-н Нифон и с Тамиатейския Епископ г-н Герман, както и със свещения клир.

Главният секретар на Светия и Свещен Синод на Александрийската Патриаршия и на цяла Африка Архимандрит г-н Никодим Тоткас също поздрави Александрийския Патриарх за неговото 30-годишно архиерейско служение.

На  09 Октомври 2004 г. тогавашният Митрополит на Зимбабве г-н Теодор беше избран от Йерархията на Александрийския Престол като 115-я Папа и Патриарх на Александрия и на цяла Африка.

Патриарх Теодор II е седмият (7) от критски произход Александрийски Патриарх след Патриарсите Силвестър, Мелетий Пигас, Кирил Лукарис, Герасим Паладас, Герасим Спартальотис и Мелетий Матаксакис.


От Doxologia INFONEWS поздравяваме Негово Божествено Блаженство, Папата и Патриарха на Великия Град Александрия, на Либия, на Пентапол, на Етиопия, на цял Египет и на цяла Африка, Отеца на Отците, Пастира на Пастирите, Архиерея на Архиереите, тринадесетия от Апостолите и Съдията на Вселената г-н г-н Теодор II.

Пожелаваме му много здраве и дълго архипастирско служение!

Достоен! Ἂξιος!
Източник: Ρομφαία

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal