«Μητροπολίτης» Πελαγονίας: «Μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπορεί να είναι Μητέρα Εκκλησία»

Τι και αν βρισκόμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης λόγω κορωνοϊού, οι Ιεράρχες της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» συνεχίζουν με θρησκευτική ευλάβεια το έργο τους.

Συγκεκριμένα ο σχισματικός Μητροπολίτης Πρεσπών και Πελαγονίας κ. Πέτρος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε στο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείο σχετικά με το ζήτημα αναγνωρίσως.

«Η Μητέρα Εκκλησία δεν μπορεί να είναι άλλη εκτός από το Οικουμενικό Πατριαρχείο» – δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Πέτρος, 

Ο Σκοπιανός Μητροπολίτης μιλώντας για το θέμα της αναγνώρισης και εκχώρησης αυτοκεφαλίας, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι η μόνη Εκκλησία που ιστορικά μπορεί να δώσει αυτοκεφαλία σε άλλες Εκκλησίες, οπότε ο δρόμος για την αναγνώριση οδηγεί προς την Μητέρα Εκκλησία» – συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Πρεσπών.

Επίσης ο εν λόγω Ιεράρχης ανέφερε γι΄ ακόμη μια φορά ότι μέχρι στιγμής με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπάρχουν μόνο προκαταρκτικές και όχι επίσημες συνομιλίες.

Σε άλλο σημείο της εκπομπής ο κ. Πέτρος μιλώντας για την Εκκλησία της Βουλγαρίας, υπογράμμισε ότι υπάρχει καλή επικοινωνία, σε αντίθεση με την Εκκλησία της Σερβίας που οι σχέσεις είναι τεταμένες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 η σχισματική αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξης Εκκλησία» ζητούσε από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας να γίνει η «Μητέρα Εκκλησία» και να αποκτήσει μαζί της ευχαριστιακή Κοινωνία.

Στις 13 Ιανουαρίου 2020 η Σχισματική Εκκλησία ζητάει με επιστολή της, την οποίαν μετέφεραν ο κ. Όλιβερ Σπάσοφσκι συνοδευόμενος υπό τον κ. Ζόραν Ζάεφ στον Οικουμενικό Πατριάρχη, την επαναφορά της υπό το όνομα της Αρχιεπισκοπής Αχριδών.

Μέχρι σήμερα, το μόνο που έχει γίνει γνωστό από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι ότι η Αγία και Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να επιληφθεί του θέματος υπό τους απαράβατους όρους των ιστορικοκανονικών αρμοδιοτήτων και προνομίων του Πατριαρχείου.

Πηγή: Ρομφαία

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal