Εόρτασε το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Βλαδιμήρου Αλβανίας | ΦΩΤΟ & VIDEO

Εόρτασε το διήμερο 3 και 4 Ιουνίου το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Βλαδίμηρου στο Ελμπασάν Αλβανίας.

Πιστοί, λιγότεροι βέβαια από άλλες χρονιές, καθώς φέτος πλανάται ο φόβος της εξάπλωσης του κορωνοϊού (δεν παραβρέθηκαν, όπως συνηθίζονταν, προσκυνητές και από άλλα μέρη της Αλβανίας, αλλά και από Μαυροβούνιο, Σερβία, κ.λπ.), είχαν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν το λείψανο του αγίου Ιωάννου του Βλαδίμηρου.

Την παραμονή της εορτής Τετάρτη 3 Ιουνίου ανοίχτηκε από το Σεβ. Μητροπολίτη Ελμπασάν Αντώνιος η λάρνακα με το λείψανο του Αγίου, που φυλάσσεται στα Τίρανα, το ασπάστηκε εκείνος και οι συμμετέχοντες κληρικοί, και ακολούθησε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας.

Ανήμερα της εορτής ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος πλαισιούμενος από ιερείς της περιοχής, ενώ προς το τέλος της θείας λειτουργίας μετ’ αρτοκλασίας έγινε λιτανεία περιμετρικά του ναού του μοναστηριού.

Κατά τη λιτάνευση του λειψάνου, που μαρτυρείται ότι θεραπεύει ασθένειες, και της εικόνας του Αγίου Ιωάννου του Βλαδίμηρου, ο οποίος πέρασε πολλές δοκιμασίες και από δικούς του ανθρώπους, αλλά αυτός αμυνόταν με την προσευχή, οι πιστοί, μέσα στις δυσκολίες των καιρών, ένιωσαν πως ο Θεός δοκιμάζει τα φτερά μας.

Αλλά και παρακολουθεί. Και μας συμπαραστέκεται και μας βοηθάει, όταν τον έχουμε ανάγκη. Μας σηκώνει στα δικά Του φτερά.

Επιπλέον μπροστά στο λείψανο του Αγίου αισθάνθηκαν την ανάγκη να είναι καθαρός ο ιερός χώρος της ψυχής τους απ’ ότι ακάθαρτο μυστικό υπάρχει.

Γιατί στην ψυχή του καθενός μας θέλει να μένει ο ίδιος ο Θεός, γι’ αυτό ας φυλάμε αμόλυντο το άδυτό της.

Σύμφωνα με κάποιες αναφορές το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Βλαδίμηρου, το οποίο ανακαίνισε σε βάθος ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος είναι ένα από αυτά, που είχε ιδρύσει ο ίδιος ως ηγεμόνας της Διοκλείας (περιλάμβανε το σημερινό Μαυροβούνιο και το μεγαλύτερο μέρος της Αλβανίας).

Το σκήνωμα του δολοφονημένου ηγεμόνα ενταφιάστηκε, κατά μία παράδοση, αρχικά στις Πρέσπες, μέσα στο ναό του αγίου Αχιλλείου, όπου δολοφονήθηκε.

Το 1368 ο Αλβανός ηγεμόνας Κάρολος Θεωπίας μετέφερε το σκήνωμά του στο μοναστήρι του.

Το καθολικό της μονής καταστράφηκε από δύο διαδοχικές πυρκαγιές, από τους Ιταλούς αρχικά και τους Γερμανούς στη συνέχεια.

Στην κόγχη σώζονται αγιογραφίες.

Κάτω από το πάτωμα του ναού μαρτυρείται η ύπαρξη νεκροταφείου, η οποία επιβεβαιώνεται από μια θολωτή είσοδο βορειοανατολικά του ναού.

Ο χώρος του Ιερού Βήματος, διαχωρίζεται από το υπόλοιπο τμήμα του ναού με τέμπλο κτισμένο από τούβλα.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βλαδίμηρος στην πολυτάραχη ζωή του δεν εγκατέλειψε το Θεό, σήκωσε τα βάρη της ζωής στους σταυροφόρους ώμους του, όπως Εκείνος, και με τα θαύματά του οδηγεί πολλούς Ορθοδόξους στη μάντρα της σωτηρίας.

Και είναι ένα φωτεινό και αιώνιο παράδειγμα για όσους θέλουν όχι μόνο την επιτυχία στη ζωή, αλλά και μια αληθινά πετυχημένη ζωή.

Για τους Χριστιανούς δεν υπάρχουν περίοδοι καρποφορίας και ακαρπίας. Συνεχώς οφείλουμε να είμαστε καρποφόροι, ώστε να μη στρέψει η καρδιά, να μη νεκρωθεί ο νους. αλλά να σχεδιάζουμε πορείες δραστικής πίστης.

Και τότε ο Κύριός μάς συναντά με πολλούς και ποικίλους τρόπους. Πότε μέσα στο φως και στο θάμβος και στη γαλήνη και τη λεπτή αύρα και πότε μέσα στη λύπη και στην απογοήτευση και στο κατρακύλισμα και στον πόνο.

Είναι πάντα δίπλα μας, έτοιμος να ανοίξει διάλογο μαζί μας. Στις κρούσεις Του ας μην αδιαφορήσουμε. Ας τον αφήσουμε να μπει στη ζωή μας.

Και τότε με την καρποφόρα και δημιουργική παρουσία μας η άγονη εποχή μας μπορεί να ανθίσει.

Πηγή για το κείμενο: ΡομφαίαDONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal