ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ: Ο ουκρανικός λαός ήταν ιστορική αναγκαιότητα κάποτε να χειραφετηθεί από τη βαριά „προστασία“ της Ρωσίας

In other languages: BGUKR

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος μιλάει στο «Βήμα», και την Ελένη Βουλτσίδου, για την απόφασή του να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις κατά της βίας, την ενότητα της Ορθοδοξίας, τις προκλήσεις τις Εκκλησίας στη σημερινή εποχή αλλά και την Αμερική του αύριο.

Η μεγάλη συνέντευξη δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο, ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (21-6-2020).

Στην ερώτηση για το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος απάντησε ως εξής:

„Πιστεύω απόλυτα στην προφητικού χαρακτήρα διακονία του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και στην απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου να χορηγήσει το αυτοκέφαλο στην Ουκρανική Εκκλησία και να επαναφέρει εκατομμύρια πιστών στην αγκαλιά της Εκκλησίας. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλες τις προφητείες, υπάρχει μια χρονική καθυστέρηση μεταξύ της πρόρρησης και της εκπλήρωσης. Και πάλι αυτό το „τόξο της ιστορίας“ θα κλίνει προς το δίκαιο και την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το Πατριαρχείο Μόσχας ήταν αναμενόμενο αρχικά να αντιδράσει με αντανακλαστικά που παραπέμπουν στο συναίσθημα και όχι στη λογική. Η πορεία όμως της Ιστορίας είναι αμείλικτη. Ο ουκρανικός λαός ήταν ιστορική αναγκαιότητα κάποτε να χειραφετηθεί από τη βαριά „προστασία“ της Ρωσίας και να ακολουθήσει την πορεία του, όπως δικαιούται κάθε λαός. Ο χρόνος είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει και την Εκκλησία της Ρωσίας να αποδεχθεί αυτή την πραγματικότητα με ρεαλισμό, ψυχραιμία και χριστιανικό πνεύμα“.

Πηγή: Φως Φαναρίου

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal