Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Όλη η αλήθεια για το διαμέρισμα της Kent Street

Με επίσημη ανακοίνωσή της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας επιβεβαιώνει απόλυτα το χθεσινό ρεπορτάζ του ethnos.gr

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα, Πέμπτη 18 Ιουνίου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, σε σχέση με την αγορά ακινήτου από το Consolidated Trust στο Σίδνεϊ, όπου είναι και η έδρα της. Με την ανακοίνωσή της, η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας επιβεβαιώνει απόλυτα το αποκλειστικό ρεπορτάζ του ethnos.gr και παραθέτει σημαντικά στοιχεία για την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου.

Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος συνεχίζει να διαμένει στο κτίριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ενώ κάνει λόγο για «κάποιους που ανακινούν το ζήτημα της αγοράς του συγκεκριμένου ακινήτου με σκοπό να θίξουν την Ιερά Αρχιεπισκοπή και τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, γράφοντας επιστολές και προκαλώντας δημοσιεύματα».

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και το Ποντιακό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, με τίτλο «Είστε  Πασίγνωστoι», με αφορμή τα δημοσιεύματα.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «περιλάλητους κύκλους, οι οποίοι δρουν μεθοδικώς, προσπαθώντας να υπονομεύσουνε τον νέο Αρχιεπίσκοπο, αλλά επί τις ουσίας υπονομεύουνε την Ελληνορθόδοξη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Μάλιστα, αντί πηγών, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οχετοί ως προς τα δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων».

Πάντως, συνεχίζοντας την έρευνά μας στην ομογένεια της Αυστραλίας και παίρνοντας τηλέφωνα σε οργανισμούς και διάφορους φορείς, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μεγάλη αγάπη και υποστήριξη στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Γιατί εύλογα διερωτηθήκαμε: Εάν όντως είναι τόσος ο σάλος, τόσο το σκάνδαλο και τόση η αναστάτωση στην Αυστραλία, πού είναι έστω κι ένας φορέας, που να βγήκε ή να διατύπωσε κάποια καταγγελία; Δεν υπάρχει κανείς…


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας:

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ανακοινώνει τα εξής, σε σχέση με την αγορά ακινήτου από το Consolidated Trust στο Σύδνεϋ, όπου είναι και η έδρα της:

  1. Δεδομένου ότι: α. η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας δε διαθέτει κατάλληλη αρχιεπισκοπική κατοικία, β. ο Αρχιεπίσκοπος και κάποιες από τις υπηρεσίες θα πρέπει να μεταφερθούν από τα Κεντρικά Γραφεία, λόγω της εκ βάθρων ανακαινίσεώς τους,  μελετήθηκε κατ’ αρχάς το ενδεχόμενο ενοικιάσεως ακινήτου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό. Ωστόσο, λόγω των υψηλών και ασύμφορων ενοικίων στο Σύδνεϋ, το Consolidated Trust αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά ακινήτου.
  2. Μετά από μελέτη αγοράς κτηματομεσιτικού γραφείου προκρίθηκε το ακίνητο στην οδό Kent, αξίας 6,5 εκ. δολαρίων, αφενός μεν για την καταλληλότητά του για το συγκεκριμένο σκοπό, αφετέρου δε για τη μελλοντική υπεραξία του, η οποία εγγυάται μια άριστη επένδυση για την Αρχιεπισκοπή. Στον επενδυτικό αυτό σκοπό συνέτεινε επίσης και το γεγονός ότι την ανακαίνιση του ακινήτου, η οποία αυξάνει την αξία του, ανέλαβε οικονομικώς εξ ολοκλήρου γνωστός επιχειρηματίας, ευεργέτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
  3. Όλη η διαδικασία της αγοράς είναι καθ’ όλα νόμιμη και δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση επ’ αυτής. Το ακίνητο αυτό δεν ανήκει σε ιδιώτη, ούτε στον Αρχιεπίσκοπο, αλλά απολύτως και εξ ολοκλήρου στο Consolidated Trust. Δεν εκκρεμεί κανένα δάνειο της Αρχιεπισκοπής σχετικά με τη συγκεκριμένη περιουσία.
  4. Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχίζει να διαμένει στο κτίριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Διαψεύδουμε απερίφραστα όσους ισχυρίζονται ότι ο Αρχιεπίσκοπος διαμένει στη συγκεκριμένη κατοικία ή ότι έχει δηλώσει ότι θα διαμένει εκεί και επισημαίνουμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση εκ μέρους του.
  5. Δυστυχώς, κάποιοι, δίχως να είναι αρμόδιοι και δίχως να έχουν κάποια νομική ευθύνη, ανακινούν το ζήτημα της αγοράς του συγκεκριμένου ακινήτου με σκοπό να θίξουν την Ιερά Αρχιεπισκοπή και τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, γράφοντας επιστολές και προκαλώντας δημοσιεύματα. Υπεύθυνα και επίσημα δηλώνουμε ότι το Consolidated Trust εκπροσωπείται μόνο από τα μέλη του. Πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες του Consolidated Trust που προέρχονται από οπουδήποτε αλλού προφανώς δεν είναι αντικειμενικές και αξιόπιστες και διασπείρονται γιατί εξυπηρετούν ιδιοτελή συμφέροντα.

Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας».


Η επιστολή του Ποντιακού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας:

«Σέβομαι τους νεκρούς, και όταν ακόμη είναι ζωντανοί,» είχε γράψει σ’ ένα από τα έργα του ο Έλλην συγγραφέας Εμμανουήλ Ροΐδης (1836-1904). Ο σεβασμός, ωστόσο, αντλείται μέχρις ενός σημείου, ακόμη και για όσους έμαθαν ν’ απομυζούν κάθε κοινό καλό προς ιδίον όφελος. Ο λόγος για το ρεσιτάλ χυδαιογραφημάτων σε σχέση με την αγορά διαμερίσματος αξίας $6.5 εκατομμυρίων από το Consolidated Trust της Ελληνορθόδοξης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Δημοσιεύματα με πηγές που απορρέουν από την πεπαλαιωμένη αντίληψη, μιας απ’ ό,τι φαίνεται καλά ριζωμένης παθογένειας, με πολλά καρκινώματα που αν και βρίσκονται στα όρια της σήψης συνεχίζουν να δρουν συκοφαντώντας αυτή τη φορά τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο αλλά και τον Ιερότερο Θεσμό των Ελλήνων της Πέμπτης Ηπείρου.   

Συντεταγμένες διαρροές και επιθέσεις όλων όσων δυσκολεύονται να γυρίσουνε σελίδα. Ως εκ τούτου οι εγκυρώτερες πηγές, όλων, αναφέρουν ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος, με την έλευση του, δεν ελάμβανε την αλληλογραφία του για διάστημα μερικών μηνών. Ουσιαστικώς του αποκρύπτονταν μέρος της αλληλογραφίας του. Ενώ περιφερόμενοι αγύρτες που ομιλούν, απολύτως ψευδώς, στο όνομά του Αρχιεπισκόπου, ζητούν την αφαίρεση Greek από Orthodox Schools της Ελληνικής Κοινότητας, συγκεκριμένα στην πολιτεία της Νοτίου Αυστραλίας. Οι περιλάλητοι αυτοί κύκλοι δρουν μεθοδικώς προσπαθώντας να υπονομεύσουνε τον νέο Αρχιεπίσκοπο αλλά επί τις ουσίας υπονομεύουνε την Ελληνορθόδοξη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Μάλιστα, αντί πηγών, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οχετοί ως προς τα δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων. Μετά βεβαιότητος πρέπει ν’ αναφερθεί πως εάν ελάμβαναν οφίτσια θα σώπαιναν. Η αξιοσύνη τους, ωστόσο, δεν φτάνει έως εκεί καθώς σπαταλήσανε τα χρόνια τους ειδικευόμενοι στον δόλο, στο φθηνό, στην παραχάραξη και στις μηχανορραφίες. Μέσες άκρες λειτουργώντας σαν παρακρατικά τσιράκια ενός ιδιότυπου τομαροκεντρισμού.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές πως οιοσδήποτε οργανισμός επιθυμεί ν’ αξιοποιήσει ένα κεφάλαιο δανεισμού ή μη, με βάση τα Αυστραλιανά δεδομένα της εδώ αγοράς, οφείλει να προστρέξει στην αναζήτηση ακινήτων. Πολύ δε περισσότερο σε μία περίοδο που οι νομισματικές αξίες κλειδωνίζονται και λόγω του COVID-19. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης με ρεκόρ ακινήτων στην Αυστραλία είναι η Καθολική Εκκλησία, γεγονός που δεν ανεφέρθη από της σχετικής με το διαμέρισμα αρθρογραφίας. Πού είναι το περίεργο λοιπόν σε μία χώρα όπου όλοι επενδύουν σε ακίνητα (κυριολεκτικώς άπαντες) να προβεί ο οποίος θεσμός σε όμοια αγορά; Να προσθέσουμε δε πως η οικεία διαμονής του όποιου ηγέτη αποτελεί εργαλείο χρήσης των εργασιακών του υποχρεώσεων, καθώς ένας Αρχιεπίσκοπος δεν περιορίζεται εργασιακά σε φυσιολογικά ωράρια και υποχρεούται να αποδέχεται προσκεκλημένουν ακόμη και εντός της οικείας του ορισμένες φορές (η οποία ανήκει στην Ελληνορθόδοξη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας).

Εκ πείρας πρέπει να αναφέρουμε πως το Ίδρυμα Ποντίων Παναγία Σουμελά Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας επιθυμούσε να προβεί στη δωρεά γης προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αυτό κατέστην εφικτό μόνον υπό της παρούσης ηγεσίας, μέριμνας, φροντίδας, αγάπης και εποπτείας του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου, ο οποίος, προς τιμήν του, επέμενε να δοθεί μικρότερο κομμάτι γης από την προτεινόμενη έκταση του Ιδρύματος μας (!). Ακόμη αναρωτιόμαστε ως Ίδρυμα και μέλη προς τι οι αγκυλώσεις επί περίπου ένα τέταρτο του αιώνος; Διαβλέπουμε πως οι ίδιοι κύκλοι που γύρω από τον αοιδίμον αξιοσέβαστο Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό είχανε οικιοποιηθεί τον ρόλο του Εφιάλτη, τώρα πια τον έχουνε κάνει ένα με τη σάρκα τους.

Όντας σε επικοινωνία με διεθνείς οργανισμούς Ποντίων από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες για τη διατήρηση της πολυαιωνόβιας ιστορίας μας, το κοινό μας μήνυμα προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο μας είναι «Πάντα Άξιος!». Ας τον αφήσουμε λοιπόν να εργαστεί, δίχως να τον αποσπούμε από το έργο του. Εδώ, στην Αυστραλία, αναμένουμε εναγωνίως την ανέγερση του Κέντρου Απεξάρτησης Ναρκωτικών για νέους. Ένα όραμα του Αρχιεπισκόπου μας που η υλοποίηση του θα προσφέρει την ελπίδα της Ανάστασης σε ανθούς της κοινωνίας μας αλλά και στους οικείους τους.  

Επανερχόμενοι στη φράση του Εμμανουήλ Ροΐδη θα θέλαμε να τονίσουμε πως τραγικότερο από το να μην υπάρχει ζωή μετά θάνατον είναι να μην υπάρχει ζωή εν τη ζωή. Γι’ αυτό απέναντι σε φθηνές παρασκηνιακές καρικατούρες που δεν είχανε ποτέ ζωή εν τη ζωή τους, εμείς παρηγορούμαστε μέσα από την Εκκλησιαστική μορφή του κ. Μακαρίου. Παρηγορούμαστε μέσα από τις μορφές που περάσανε από εδώ, την Πέμπτη Ήπειρο, προσφέροντας ένα σπάνιο κύρος σ’ ολόκληρο τον Ορθόδοξο Κόσμο. Μορφές όπως αυτές των αοιδίμων Πατρός Νικολάου Μουτάφη, του Γέροντα Ιερόθεου Κουρτέση, αλλά και του εν ζωή Παπά Λευτέρη του Red Hill.

 Καλή Δύναμη Σεβασμιώτατε, Πάντα Άξιος και Σας διαβεβαιούμε, αν και σκιές, είναι πασίγνωστοι σε όλους μας.

Ο Πρόεδρος Ονούφριος Γοροζίδης, Οι Γραμματείς και Όλα Τα Αξιοσέβαστα Πιστά Τέκνα (Μέλη του Ιδρύματος) Του Σεβασμιωτάτου μας Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κκ Μακαρίου ΑΞΙΟΣ!»


Πηγή: ΕΘΝΟΣ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal