Αγία Σοφία: Θλίψη εκφράζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τα σχέδια Ερντογάν

In other languages: EN BG

Θλίψη και συγκλονισμό εκφράζει σε δηλώσεις του προς την αμερικανική εφημερίδα Washington Post ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στα σχέδια του Ερντογάν για μετατροπή της  Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Τι μπορώ να πω ως Χριστιανός κληρικός και Έλληνας  Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να μας ενώνει, ένα σύμβολο 1.500 ετών μας χωρίζει. Είμαι θλιμμένος και συγκλονισμένος» αναφέρει.

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι η πρόσφατη κίνηση του Ερντογάν υποκινείται κυρίως από την λαϊκιστική  επιθυμία του να παγιώσει στις τάξεις του τους συντηρητικούς Μουσουλμάνους.

Προσθέτει, όμως, ότι αυτό που είναι ιδιαιτέρως προβληματικό για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι η τοξική ρητορική περί κατάκτησης κλπ, που απηχεί αιώνες θρησκευτικού ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο σημείο του πλανήτη.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην πρόσφατη φιέστα που έστησε ο Ερντογάν έξω από την Αγία Σοφία και πραγματοποιεί μία ιστορική αναδρομή στην φθίνουσα παρουσία του ελληνισμού στην Πόλη.

«Όλα αυτά καθιστούν στενόχωρο το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, μία μάχη ενάντια στον χρόνο. Με μια χούφτα Έλληνες να έχουν απομείνει στην Τουρκία, πόσο καιρό μπορούν να επιβιώσουν οι άδειες εκκλησίες», διερωτάται ο συντάκτης του άρθρου.

«Ο Πατριάρχης πιστεύει για πάντα: ‘Επιβιώσαμε για 17 αιώνες. Και θα μείνουμε για πάντα εφόσον ο Θεός το επιθυμεί’»,  δηλώνει στην αμερικανική εφημερίδα.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


 

Donate to Doxologia Infonews

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎