10-те най-влиятелни личности около Руската Църква

Превод: Соня Димитрова
*
Андрей Вениаминович Ярин, администрация на Президента (АП).
Официално: Началник на Управлението на президента на Руската федерация по вътрешна политика.
Фактически:човекът, който отговаря за формирането на държавната политика по отношение на РПЦ, решава не само тактически, но и стратегически задачи.
*
Андрей Валентинович Третяков, администрация на Президента.
Официално:главен съветник на Отдела за сътрудничество с религиозните организации на Управлението за вътрешна политика на президента на Руската федерация.
Фактически:ключов специалист по РПЦ в АП; знае всички и всичко в църквата; съветва Ярин и подготвя конкретни решения за него. Носеха се слухове, че именно Третяков води канала Церквач, но това е малко вероятно, тъй като той има достатъчно работа.
*
Сергей Алексеевич Мелников, администрация на Президента.
Официално:отговорен секретар на Съвета за сътрудничество с религиозните сдружения при президента на Руската федерация.
Фактически: курира в АП ключовите лидери на РПЦ, като създава апаратна противотежест на Третяков, поради което между тях често възниква триене; освен с РПЦ се занимава и с руските протестанти.
*
Константин Вениаминович Голощапов, Руско Атонско дружество.
Официално:Собственик на десетки фирми, които се специализират в строителството и инвестициите.
Фактически:близък приятел на Владимир Владимирович Путин (ВВП); заедно с Полтавченко – организатор на «Руското Атонско дружество», в което членуват държавният глава и цялото му близко обкръжение; организатор на докарването на мощите на Свети Николай Чудотворец в Русия през 2017 г .; директор на Фондация «Храм», която се занимава със строителството на църкви по цялата страна. Тоест, той има не само голямо финансово, но и политическо влияние, благодарение на близостта си с Путин.
*
Андрей Григориевич Гуриев, «Фосагро».
Официално: мажоритарен собственик на химическия холдинг «Фосагро».
Фактически:един от ключовите спонсори на Московската Патриаршия; спонсорира чуждестранните посещения на лидерите на РПЦ; заедно с Голощапов организира докарването на мощите на Свети Николай Чудотворец през 2017г.
*
Владимир Йосифович Ресин, Държавна дума – «Единная Россия».
Официално:депутат на Държавната дума.
Фактически:съветник на Патриарх Кирил за изграждането на храмове; куратор на «програма-200» в Москва; от времето, когато работи като заместник на Лужков, той има широка мрежа от контакти в бизнес елита на столицата и бюрократичния апарат, която използва за реализацията за строителни проекти на РПЦ.
*
Сергей Анатолиевич Гаврилов, Държавна дума – Комунистическа партия на Руската федерация – КПРФ.
Официално:депутат на Държавната дума, председател на Комитета на Държавната дума за развитието на гражданското общество, проблемите на обществените и религиозните сдружения, координатор на междуфракционната депутатска група за защита на християнските ценности.
Фактически:главният по РПЦ в долната камара на Федералното събрание; лобист на изгодни закони.
*
Владимир Иванович Якунин, Фондация «Свети Андрей Първозвани».
Официално:бивш шеф на руските железници.
Фактически:председател на настоятелството на фондация «Андрей Първозвани» и Центъра за националната слава, чрез които се осъществяват различни програми на Московската Патриаршия, включително изграждането на църкви в Русия и чужбина; известен още като безсменен доставчик на «Благодатния огън» от Йерусалим за Москва на Великден.
*
Сергей Вадимович Степашин, Императорско православно палестинско общество- ИППО.
Официално:бивш ръководител на много ведомства: ФСБ, Министерство на правосъдието, Министерство на вътрешните работи, Сметната палата, Правителството на Руската федерация и други. В момента – председател на Императорското православно палестинско дружество.
Фактически:с помощта на ИППО се осъществяват външнополитическите инициативи на РФ и РПЦ, финансират се редица проекти на Патриаршията; въпреки че самият Степашин най-често не се меси в делата на РПЦ, при желание може да прокара всякаква инициатива.
*
Константин Валериевич Малофеев, «Царьград», Фондация «Свети Василий Велики».
Официално:ръководител на редица инвестиционни, информационни и обществени организации.
Фактически:генератор на бурна дейност; заместник-ръководител на Световния руски народен събор; член на Патриаршеската комисия по семейните въпроси и закрилата на майчинството; организатор на редица църковни и около-църковни проекти: «Царьград», фондация «Свети Василий Велики», гимназия «Свети Василий Велики».

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal