Начало » Новини » Светът » 10-те най-влиятелни личности около Руската Църква

10-те най-влиятелни личности около Руската Църква

Превод: Соня Димитрова
*
Андрей Вениаминович Ярин, администрация на Президента (АП).

Официално: Началник на Управлението на президента на Руската федерация по вътрешна политика.
Фактически:човекът, който отговаря за формирането на държавната политика по отношение на РПЦ, решава не само тактически, но и стратегически задачи.
*
Андрей Валентинович Третяков, администрация на Президента.
Официално:главен съветник на Отдела за сътрудничество с религиозните организации на Управлението за вътрешна политика на президента на Руската федерация.
Фактически:ключов специалист по РПЦ в АП; знае всички и всичко в църквата; съветва Ярин и подготвя конкретни решения за него. Носеха се слухове, че именно Третяков води канала Церквач, но това е малко вероятно, тъй като той има достатъчно работа.
*
Сергей Алексеевич Мелников, администрация на Президента.
Официално:отговорен секретар на Съвета за сътрудничество с религиозните сдружения при президента на Руската федерация.
Фактически: курира в АП ключовите лидери на РПЦ, като създава апаратна противотежест на Третяков, поради което между тях често възниква триене; освен с РПЦ се занимава и с руските протестанти.
*
Константин Вениаминович Голощапов, Руско Атонско дружество.
Официално:Собственик на десетки фирми, които се специализират в строителството и инвестициите.
Фактически:близък приятел на Владимир Владимирович Путин (ВВП); заедно с Полтавченко – организатор на «Руското Атонско дружество», в което членуват държавният глава и цялото му близко обкръжение; организатор на докарването на мощите на Свети Николай Чудотворец в Русия през 2017 г .; директор на Фондация «Храм», която се занимава със строителството на църкви по цялата страна. Тоест, той има не само голямо финансово, но и политическо влияние, благодарение на близостта си с Путин.
*
Андрей Григориевич Гуриев, «Фосагро».
Официално: мажоритарен собственик на химическия холдинг «Фосагро».
Фактически:един от ключовите спонсори на Московската Патриаршия; спонсорира чуждестранните посещения на лидерите на РПЦ; заедно с Голощапов организира докарването на мощите на Свети Николай Чудотворец през 2017г.
*
Владимир Йосифович Ресин, Държавна дума – «Единная Россия».
Официално:депутат на Държавната дума.
Фактически:съветник на Патриарх Кирил за изграждането на храмове; куратор на «програма-200» в Москва; от времето, когато работи като заместник на Лужков, той има широка мрежа от контакти в бизнес елита на столицата и бюрократичния апарат, която използва за реализацията за строителни проекти на РПЦ.
*
Сергей Анатолиевич Гаврилов, Държавна дума – Комунистическа партия на Руската федерация – КПРФ.
Официално:депутат на Държавната дума, председател на Комитета на Държавната дума за развитието на гражданското общество, проблемите на обществените и религиозните сдружения, координатор на междуфракционната депутатска група за защита на християнските ценности.
Фактически:главният по РПЦ в долната камара на Федералното събрание; лобист на изгодни закони.
*
Владимир Иванович Якунин, Фондация «Свети Андрей Първозвани».
Официално:бивш шеф на руските железници.
Фактически:председател на настоятелството на фондация «Андрей Първозвани» и Центъра за националната слава, чрез които се осъществяват различни програми на Московската Патриаршия, включително изграждането на църкви в Русия и чужбина; известен още като безсменен доставчик на «Благодатния огън» от Йерусалим за Москва на Великден.
*
Сергей Вадимович Степашин, Императорско православно палестинско общество- ИППО.
Официално:бивш ръководител на много ведомства: ФСБ, Министерство на правосъдието, Министерство на вътрешните работи, Сметната палата, Правителството на Руската федерация и други. В момента – председател на Императорското православно палестинско дружество.
Фактически:с помощта на ИППО се осъществяват външнополитическите инициативи на РФ и РПЦ, финансират се редица проекти на Патриаршията; въпреки че самият Степашин най-често не се меси в делата на РПЦ, при желание може да прокара всякаква инициатива.
*
Константин Валериевич Малофеев, «Царьград», Фондация «Свети Василий Велики».
Официално:ръководител на редица инвестиционни, информационни и обществени организации.
Фактически:генератор на бурна дейност; заместник-ръководител на Световния руски народен събор; член на Патриаршеската комисия по семейните въпроси и закрилата на майчинството; организатор на редица църковни и около-църковни проекти: «Царьград», фондация «Свети Василий Велики», гимназия «Свети Василий Велики».
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal