Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Полуавтономна Православна Църква на Крит » Църквата на Крит: Позицията на Църквата за богослужения без вярващи беше жертвена и мотивирана от любов, а не от страх!

Църквата на Крит: Позицията на Църквата за богослужения без вярващи беше жертвена и мотивирана от любов, а не от страх!

Превод: Йордан Георгиев
«Църквата на Крит очаква своите обични верни чеда на 17 май 2020 г. в неделя», заявиха Йерарсите на Крит с оглед отварянето на храмовете за вярващите и тяхното съучастие на Богослуженията.

На днешното си заседание Църквата на Крит «приветства отварянето на нашите Свещени Храмове», призовавайки всички, които принадлежат към уязвимите групи от населението да са особено внимателни. По отношение на тях от Църквата на Крит заявиха, че «ефимериите на енориите винаги са на тяхно разположение, за всяка тяхна духовна нужда».
Критските Архиереи категорично заявиха, че «Тайнството Божествена Евхаристия от само себе си се подразбира, че не подлежи на преговори», подчертавайки, че «без Божествената Евхаристия Църквата не може да съществува».
В същото време, те побързаха да похвалят всички, които публично взеха позиция по отношение на Божествената Евхаристия, напомняйки за «тяхната почит към Тайнството на Църквата и към нейния опит и вярата на хората…». Те призоваха всички да уважават факта, че вярата е личен избор на всеки и «никой няма право да го поставя под съмнение по начини, по които засягат свободата на човешката личност».
«Факт е, че с болка в душата преживяхме Светата и Велика Седмица и отпразнувахме Пасха в Свещените Храмове на острова без вярващи… Тази позиция на Църквата беше жертвена и мотивирана от любов, а не от страх! Това беше решение на отговорност и осъзнат избор, с единствената цел да се опази живият Божий образ в лицето на всеки човек.
Освен това, както заяви ясно нашият Всесветейши Вселенски Патриарх г-н г-н Вартоломей, в неотдавнашното му послание: „Обаче това, което е в опасност, не е вярата, а вярващите, не е Христос, а нашитехристияни, не е Богочовекът, а ние човеците“», заявиха от Свещения Епархийски Синод.
И не на последно място от Църквата на Крит заявиха, че «Свещената Архиепископия на Крит и Свещените Митрополии са подкрепяли и ще продължават да подкрепят през целия този период на изпитание с различни дарения и инициативи различни учреждения, болници, здравни центрове, старчески домове и други социални служби».
Останалата част от комюникето на Свещения Епархийски Синод на Църквата на Крит може да прочетете тук.
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal