Филарет се присъедини към фабрикуването на FAKE NEWS срещу ПЦУ

Автор: Тетяна Деркач, специално за «Духовний фронт»

Превод: Соня Димитрова

Карантината е към своя край и хората постепенно се връщат към обичайния си начин на живот. И украинската църковна среда се връща към традиционните си кавги и информационни войни. Гръцкият ресурс Ромфея публикува материал, в който предрича, че предишният президент на Украйна Петро Порошенко щял да попадне в затвора за държавна измяна, която се изразявала в помощта му за създаването на ПЦУ, а на ПЦУ – че я очаква неизбежно разпадане. Естествено, че тази публикация не можеше да остане незабелязана от украинските експерти.

Ще започнем от там, че текстът в Ромфея е превод на «новина», публикувана на руския държавен пропаганден сайт «РИА Новости». Текстът се нарича «”Ще го осъдят за предателство към отечеството”. Лидерите на украинския разкол са заплашени от затвор». Заглавието е създадено за хора, които не четат по-нататък от него. Създава се впечатлението, че уж предишният президент Петро Порошенко щял да бъде осъден за държавна измяна заради участието си в създаването на Православната Църква на Украйна (ПЦУ) [1]. Статията е пълна с куп твърдения, за които или няма доказателства, или те просто нямат връзка помежду си – просто чудесен пример за лъжи и манипулации. А повод за «сензацията» са проведените от Държавното бюро за разследване следствени действия в резиденцията на бившия Патриарх Филарет. Това уж било направено в рамките на «досъдебно разследване за разпалване на междуконфесионална омраза от група лица, включително служители на органите на държавната власт». Информационният вирус бе подхвърлен от личност на име Неонила Ткаченко, която нарича себе си «главен юрист на УПЦ КП [2]». Но на сайта на Държавното бюро за разследване няма никаква информация за това, а Ткаченко не публикува никакви видео- или фото доказателства за станалото.

Но нека да видим за какво всъщност става въпрос.

Коя я е въпросната Неонила Ткаченко?

Неонила Ткаченко, източник: Youtube.com

Авторът на новината в руския сайт «РИА Новости» гради почти всички свои тези на основата на съобщенията на Неонила Ткаченко във Facebook. Тази личност се появи на църковния хоризонт през 2019 г. и започна активно да се пиари с темата за «плячкосването» на одески Храм на «УПЦ КП» от новия Епископ на Одеската Епархия на ПЦУ. По-рано тази личност често се появяваше в местните медии – но главно като авантюристка и мошеничка, измамила голям брой хора със значителни суми. Можете да прочетете за наказателните дела, образувани срещу г-жа Ткаченко тук. В местните медии е написано много и за връзките на Ткаченко и нейния цивилен съпруг Андрий Сидоренко с активистите на «антимайдана», както и за способността на двойката да «обръщат палачанката» и бързо да променят реториката и покровителите си.

Андрий Сидоренко и Неонила Ткаченко, източник: Одесские ведомости

Може би именно заради тези свои морални качества г-жа Ткаченко става «главен юрист на Киевската патриаршия» и получава правото да представлява интересите й в съда. Но и тук не всичко е наред. Според украинското законодателство представителството в съда се осигурява само от адвокати, а Ткаченко няма адвокатско свидетелство. Затова тя превръща всички съдебни заседания по искове на своята фалшива църква срещу ПЦУ в цирк и скандали. Тук можете да видите това нейно шоу. Тъй като съм имала «щастието» да се сблъсквам с този човек на живо, то мога да ви кажа, че тя създава впечатление за пълна емоционална неадекватност и неуравновесеност.

Всички се съдят с всички

А сега да се върнем към статиите със заглавия, че «създателите на ПЦУ ще бъдат съдени за държавна измяна». Ще обясня някои детайли на читателите, които не разбират добре особеностите на украинската политика при президента Зеленски.

Въпросът е там, че в Украйна след последните избори новата власт започна да унищожава всичко, което направи предишната. Ние сме едва ли не единствената държава в Европа, в която няма приемственост в политиката – както във външната, така и във вътрешната. Освен това от средата на 90-те ние имаме така наречената олигархична система на властта. Олигарсите не са просто «богати бизнесмени», това са хора, чиито икономически интереси и политически предпочитания влияят на ключови направления и сфери на дейност в страната. И за да не разкъсат страната на парчета, всеки нов президент е принуден да изгради система от сдържане и противотежести. В началото на 2014 г. президентът Янукович и неговото правителство, а също и почти цялата му «прислуга» избягаха в Русия. Новият президент Порошенко започна да изчиства страната от кадрите на Янукович и олигарсите, които според него можеха да нарушат новия баланс на сдържане и противотежести. Това се отнасяше предимно за милиардера Игор Коломойски. През 2019 г. този баланс беше нарушен, което доведе до олигархични войни.

Коломойски се върна триумфално в Украйна, завърнаха се и много от кадрите на Янукович – и всички искаха да отмъстят на предшественика [Петро Порошенко] за преживените унижения и изгнанието си. И всички започнаха да се съдят с всички, групите за влияние от ерата на Янукович започнаха своя война, за да се върнат на власт. И на първо място пострада Петро Порошенко. Почти всички обвинения срещу него бяха отправени от един човек – адвокатът на Янукович и бившият първи заместник на ръководителя на неговата администрация Андрий Портнов. Ако погледнем техния списък, ще установим, че нито едно от тези обвинения няма нищо общо с ПЦУ. Освен това едва ли тези наказателни дела имат поне някаква реална юридическа перспектива, освен информационен скандал и хайп. Затова заглавия в стила на «Създателят на ПЦУ е обвинен в държавна измяна» са изключително манипулативни. Със същия успех  можеха да напишат, че «Бащата на пет деца е обвинен в държавна измяна».

А сега, за сравнение, нека да видим кой от украинските топ-служители при президента Зеленски е с аналогични обвинения. В държавна измяна са обвинени:

Фактически срещу всеки украински топ-чиновник има няколко наказателни дела или производства. Дори срещу бившия ръководител на Офиса на президента Андрий Богдан е заведено дело за пребиване на козел в зоопарка. Искаха да изправят пред съда дори президента Зеленски за държавна измяна, обаче според закона той има имунитет. Сега, надявам се, читателите (особено чуждестранните) ще имат представа какво се случва в правното поле на Украйна при новата власт. Така че делото срещу Порошенко е капка в морето на юридическия хаос, в който сега живеем. И ще отбележа, че във всеки такъв случай, във всяко такова дело юристите, адвокатите и всички други правници или тези, които наричаме «решаващите», печелят добре.

По-нататък руският журналист отново цитира г-жа Ткаченко: «Порошенко с Епифаний и Нишчук (бившият министър на културата – автор) са разследвани за разпалване на междурелигиозна омраза. “Страхотна компания”. И тези хора още претендират за църковни регалии и статуси?» За какво разследване става въпрос? От кого, кога и срещу кого е заведено дело? В качеството на кого са «Порошенко, Епифаний и Нишчук»? Ткаченко не представя никакви документални доказателства за това «дело», и не е възможно да се намери информация за него. Но «РИА Новости» вече бърза да заключи, че това е пряко свързано със създаването на ПЦУ през 2018 г.

«Вартоломей под разследване»

Ако погледнете лентата с публикациите на Неонила Ткаченко във Facebook, можете да се разчувствате: вишиванки (бродирани ризи – Бел. прев.), украински знамена, венци, колиби… Но нека този псевдопатриотизъм не заблуждава никого. Ето, например в същия пост, в който се говори за «страхотната компания», Ткаченко пише: «Вартоломей е разследван от турските власти. Обвиненията са сериозни – посегателство срещу националната сигурност на Турция».

Всъщност Вартоломей не е под никакво «разследване от турските власти». Един турски вестник публикува списък на хора и организации, които са членове на «терористичната организация FETÖ», основана от религиозния деятел Фетхуллах Гюлен, който беше обвинен в организирания опит за преврат срещу президента Ердоган през лятото на 2016 г. «Сензацията» е вече на четири години, но и досега я изваждат от време на време. Списъкът на «терористите» включва Патриарх Вартоломей, Папа Йоан Павел II, британското, израелското, германското и американското разузнаване, както и много видни фигури от миналото, които изданието свързва с масоните. Стана ви ясно, нали? Това предизвика възмущение дори в самата Турция. Не искам да навлизам в описание на отношенията между Ердоган и Гюлен, има достатъчно материали за това. Нека всеки сам да си направи извод дали Гюлен е терорист и каква е причината за конфликта му с настоящия президент на Турция. Но, съгласете се, има голяма разлика между «разследването на турските власти за посегателство срещу държавната сигурност на Турция» и «обвиненията на турските медии».

Реджеп Ердоган и Фетхуллах Гюлен

Но тук възниква въпросът: откъде Неонила Ткаченко е взела тази новина за «обвиненията срещу Патриарх Вартоломей от турските власти» в държавна измяна? А тя е споделила информацията, изфабрикувана от известната украинофобка Мирослава Бердник, яростна привърженичка на «Новоросия», «опълченците» и окупацията на Украйна от Русия (акаунт в LJ varjag2007su). Според собствените й признания терористът Игор Гиркин, който всъщност активира войната в Донбас, е бил заобиколен от приятели на Бердник (очевидно става дума за Игор Друз, който дълго време се криеше под чадъра на РПЦвУ /УПЦ МП/, дори беше съветник на сегашния Билоцерковски Митрополит Августин /РПЦвУ – Бел. прев./, участваше в анексията на Крим и войната в Донбас, а сега се намира в «Донецката народна република»).

Скрийншот

През 2016 г. СБУ в рамките на наказателното производство проверяваше участието на Мирослава Бердник в разпространението на материали, които приличаха на призиви за насилствена смяна на властта и промяна на конституционния ред. Според представители на СБУ «вече е установено, че тази деструктивна дейност е била координирана с руските куратори».

Неонила Ткаченко, любителката на вишиванки и украинския език, си позволява да споделя без коментар публикациите на подобна личност, а след това публикува лъжливи твърдения за «Вартоломей под разследване». Както виждаме, подозренията за връзки на Ткаченко с проруските сили имат сериозни основания. Това от своя страна много добре характеризира нейното протеже – бившия патриарх Филарет, който напоследък се занимава с постоянно клатене на ситуацията.

Манипулативни ефекти и тригери срещу ПЦУ

Статията в руското издание, препечатана от Ромфея, е просто клондайк за манипулативни технологии. Нека изброим само най-ярките.

«Порошенко загуби изборите от Зеленски и след това ПЦУ започна да се пропуква по шевовете». Първо, «след това» – не «в резултат на това». Второ, скандалите, които бившият патриарх Филарет устройва в стремежа да си върне властта, се преувеличават твърде много от руската преса. Но в ПЦУ няма никакви «пропуквания по шевовете». Същите скандали разтърсват например Еладската Църква, където бивш епископ може да отлъчи ръководството на страната за изказвания за причастието. Как само клатят тази Църква проруските сили след като тя призна ПЦУ – и нищо, Църквата продължава да живее нататък.

«Хора от Истанбул поеха контрола върху върхушката на ПЦУ» Това може да изглежда правдоподобно само за външни наблюдатели или за незапознатите с «вътрешната църковна кухня». Кой ли не поемаше контрола върху върхушката на ПЦУ – то не бяха хора от Вашингтон, Сорос, или Държавния департамент на САЩ…

Също толкова струват и изказванията на руския кореспондент за «модерния офис» на Филарет, където се провеждали «претърсванията». Първо, веднага се вижда, че той никога не е бил в «модерната» резиденция на Филарет. Второ, не е имало претърсвания, а следствени действия. Но обикновеният читател не се интересува от такива нюанси, нали?

«Ако Порошенко бъде осъден като предател на родината, това ще се отрази на перспективите на Филарет да победи ПЦУ – той се надява на нейния крах. Ако Епифаний бъде отстранен от властта, всички, които служат в ПЦУ, заедно с енориите, ще отидат при Филарет», – такава инсайдерска информация дава на «РИА Новости» някакъв неназован източник «в църковните кръгове». Първо, Филарет няма никакви перспективи да победи ПЦУ, независимо дали Порошенко ще бъде осъден или не. Влиянието, авторитетът и ресурсите на Филарет са силно преувеличени. Второ, «източникът в църковните кръгове» е трябвало да обясни как протича процедурата за отстраняване от власт на Предстоятеля на ПЦУ. Но не очаквайте обяснения, тъй като няма процедура за отстраняване на действащия Предстоятел на ПЦУ докато е жив, освен с решение на Поместен събор на ПЦУ (но такива нюанси не са регламентирани в устава на ПЦУ). Трето, никой вече няма да отиде при Филарет. За ПЦУ това вече е прелистена страница в историята, която създава само скандални информационни балони с помощта на различни авантюристи.

Ето такава е всъщност историята с «държавната измяна» на «лидерите на украинския разкол». Със същия успех всеки в ПЦУ може да подаде иск срещу Филарет заради неговата държавна измяна с «покайното писмо» до Архиерейския събор на Руската Църква през 2017 г. или заради неговите няколко опита да осуети признаването на автокефалията (например през 2008 г.). И мога да посъветвам нашите чуждестранни ценители на украинската църковна кухня, които са свикнали да се доверяват напълно на руските медии, да проверяват не само всеки факт, но и всяко изречение, където този факт може да бъде манипулативно натъкмен.

Източник:  Духовний Фронт України


[1] Православната Църква на Украйна (ПЦУ) е единствената автокефална канонична Православна Църква в Украйна. Руската Църква в Украйна (УПЦ МП) извършва църковна дейност абсолютно противоканонично в диоцеза на ПЦУ без благословията на Негово Блаженство Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний.

[2]Украинска Православна Църква Киевска Патриаршия“ юридически и канонически не съществува след създаването на Обединителния Събор на 15 декември 2018 г. на Православната Църква на Украйна, която получи Томос за автокефалия от Вселенската Патриаршия на 05 януари 2019 г.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal