Украински религиовед видя руска следа в обвиненията в „тероризъм“ срещу Вселенския Патриарх Вартоломей

Превод: Соня Димитрова

На 19 май  2020 г. известният украински религиовед, бивш директор на Департамента за религии и националности при Министерството на културата на Украйна Андрий Юраш написа на страницата си във Facebook своята версия за това на кого е изгоден скандалът около Патриарх Вартоломей.

«Изкуствено създаденият и по същия начин механично раздут от някои турски проислямистки медии скандал около Константинополския Патриарх Вартоломей, когото заедно с други немюсюлмански лидери на Турция неоснователно и провокативно обвиняват в подпомагане на «тероризма» и сътрудничество с Фетхуллах Гюлен, главният опонент на действащия турски президент, придобива нови нюанси и публичност в пресата.

Това не е първият път, когато звучи подобна провокация. Но този път тя придоби особена известност и мащаба на международен скандал. Гръцкият външен министър реагира остро. В дискусията се включиха медиите на много страни, да не говорим за гръцките, за които Вселенският Патриарх продължава да бъде безспорен духовен лидер-етнарх. Медиите твърде активно се приближаваха към скандала, а после го раздухаха, включително и в Украйна, където традиционно не за пръв път се опитват да създадат негативен образ на главата на Константинополската Патриаршия.

И в този контекст отново и отново възниква въпросът: кой има полза от това? Очевидно, че нито Гърция е заинтересована от това, тъй като всичко това може да повлияе негативно и да влоши положението на гръцкото национално малцинство, което исторически живее на териториите на Мала Азия и Източна Тракия, нито Турция, тъй като необоснованите обвинения срещу един от най-авторитетните религиозни лидери в света, още повече възможните преследвания по този повод или още повече актовете на насилие (като неотдавнашния опит за подпалване на Арменската църква в Истанбул), които могат да възникнат в резултат на идеологическата кампания, съвсем ясно ще се излеят във влошаване на имиджа на държавата в света, който и без това не е идеален или съвършен.

И така, ясно е, че цялата тази акция изглежда като добре планирано и платено мероприятие на трети сили, които са заинтересовани в подкопаването на авторитета на най-важната фигура в Православния Свят.

И не трябва дълго да се търсят най-главните състоятелни противници на Негово Всеветейшество Патриарх Вартоломей. Историческите действия и решения, инициирани от ръководителя на Константинополската Патриаршия през 2016–2018 г. (провеждане на Всеправославния събор в Крит и допълване Диптиха на Православните Църкви с новопризнатата автокефална Украинска Църква) предизвикаха сурова и неадекватна реакция от страна на Руската Църква, която, когато завинаги загуби перспективата да стане най-влиятелната и първа в Диптиха Православна Църква, не само се скара с Първата Катедра на Православния Ойкумен, но и се реши да скъса с нея всички отношения и започна цяла система от акции и действия, насочени към дискредитирането на личността на Патриарх Вартоломей и маргинализацията на Вселенска Патриаршия по всички направления.

Така че е ясно и обяснимо кой е заинтересован от следващия кръг на напрежение около главата на Майката Църква за Украйна. А поръчителите на тази кампания няма да пожалят организационни, материални, медийни и всякакви други ресурси за тази цел.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal