Украинският президент ще направи ислямските празници държавни

Автор: Doxologia INFONEWS

Ислямските празници Курбан Байрам и Рамазан Байрам ще получат статут на държавни празници в Украйна. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски на среща с представители на кримските татари в Украйна.

Освен това в Киев се планира да бъде изградена нова голяма джамия. Президентът подчерта, че очаква кримските татари да проектират тази джамия и е готов да я подкрепи.

За да разреши проблемните въпроси на кримскотатарския народ, Зеленски инициира създаването на работна група в кабинета на президента, в която да бъдат включени кримски татари.

Искаме да изградим държава, в която всеки да се чувства гражданин на Украйна. Бих искал всички да се чувстват пълноправни граждани, без да забравят историята и традициите на своя народ. Искаме да ви подкрепим не само на думи, но и с действия, на законодателно ниво“ – подчерта Зеленски.

Президентът подчерта, че представителите на кримскотатарския народ трябва да бъдат представени на най-високо дипломатическо ниво. Затова той одобри кандидатурата на Емине Джапарова (журналист в Радио Свобода) за длъжността първи заместник-министър на външните работи.

Освен това, Зеленски отбеляза, че в резултат на споразумения с турския президент Ердоган, в района на Херсон ще бъдат построени 500 апартамента за имигранти от Крим.


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎