Украинският президент ще направи ислямските празници държавни

Автор: Doxologia INFONEWS

Ислямските празници Курбан Байрам и Рамазан Байрам ще получат статут на държавни празници в Украйна. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски на среща с представители на кримските татари в Украйна.

Освен това в Киев се планира да бъде изградена нова голяма джамия. Президентът подчерта, че очаква кримските татари да проектират тази джамия и е готов да я подкрепи.

За да разреши проблемните въпроси на кримскотатарския народ, Зеленски инициира създаването на работна група в кабинета на президента, в която да бъдат включени кримски татари.

Искаме да изградим държава, в която всеки да се чувства гражданин на Украйна. Бих искал всички да се чувстват пълноправни граждани, без да забравят историята и традициите на своя народ. Искаме да ви подкрепим не само на думи, но и с действия, на законодателно ниво“ – подчерта Зеленски.

Президентът подчерта, че представителите на кримскотатарския народ трябва да бъдат представени на най-високо дипломатическо ниво. Затова той одобри кандидатурата на Емине Джапарова (журналист в Радио Свобода) за длъжността първи заместник-министър на външните работи.

Освен това, Зеленски отбеляза, че в резултат на споразумения с турския президент Ердоган, в района на Херсон ще бъдат построени 500 апартамента за имигранти от Крим.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal