Начало » Новини » Светът » Турско ислямофилско списание обвини Вселенския Патриарх и гръцкото малцинство, че са помогнали на Фетхуллах Гюлен да организира неуспешния преврат | Как отговориха от Фенер на тези твърдения?

Турско ислямофилско списание обвини Вселенския Патриарх и гръцкото малцинство, че са помогнали на Фетхуллах Гюлен да организира неуспешния преврат | Как отговориха от Фенер на тези твърдения?

Автор: Йордан Георгиев
Специално издание от 176 страници на турското ислямофилско списание „Gerçek Hayat“, което е собственост на проправителствения вестник „Yeni Şafak“ се прицелва в лидерите на религиозните малцинства в Турция, между които и Вселенския Патриарх, но и в известни турски политици, силни бизнесмени и журналисти, твърдейки че са сътрудничили с движението на Фетхуллах Гюлен (американски гражданин от турски произход, който живее в САЩ, основен опонент на диктатора Реджеп Ердоган.
Специалното издание на Gerçek Hayat е със следното заглавие «ФЕТО: Кой е най-главният терорист Фетхуллах Гюлен? 100 години от историята на подлата терористична организация». Списанието беше пуснато миналия петък и ще циркулира в публичното пространство до месец септември 2020 г. В списанието се твърди, че Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей е бил между тези, които е помогнал на Фетхуллах Гюлен да организира (неуспешния) преврат в Турция през юли 2016 г. срещу Реджеп Тайп Ердоган.

На корицата на списанието са публикувани едни от най-известните личности в Турция, които биват обвинени в сътрудничество с Фетхуллах Гюлен, сред които е и Вселенският Патриарх.
Каква е реакцията на Фенер за тези неоснователни обвинения, съчинени от един психопат (Ердоган) заедно с турските служби MIT (Milli Istihbarat Teskilati), заради когото турската икономика вече е във финансов колапс, а турските граждани умират от глад и живеят в мизерия? А може би той иска да прехвърли вината за коронавирусната и финансова криза върху малцинствата, за да излезе отново чист, но само в своето подкупно съзнание.
В своето комюнике Вселенската Патриаршия обвинява, че публикацията «е насочена към членове на общността и религиозните лидери с неистински твърдения».
«Публикацията на списание Gerçek Hayat е насочена към членове на малцинствените общности и религиозните лидери в резултат да се огорчат християните и евреите, които са членове на нашия народ.
Считаме за необходимо да информираме обществеността, както за този жалък акт, така и за сериозните и безотговорни нереалистични твърдения, които предизвикват безпокойство в Православната общност в Турция.
За съжаление, има голяма вероятност да се проявят расистки явления и оскверняване на нашите светини, както се е случва в различни страни. Вселенският Патриарх е дълбоко притеснен, че му се приписва такъв вид обвинения, въпреки подкрепата, която оказва в рамките на възможното за нашата държава (Турция – Бел. прев.).
Бихме искали да заявим, че обявявайки това пред уважаваната общественост сме сигурни, че компетентните държавни власти ще направят необходимото», заявиха от Вселенската Патриаршия.
Освен Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей, цел на тази атака е също е и Главният равин на еврейската общност в Турция, бившият Патриарх на арменците в Турция Снорк Калустиян, както и Папа Франциск II.
Еврейската общност в Турция също реагира остро на тази публикация, заявявайки в Twitter следното:
«Осъждаме дискриминацията и провокацията, която предизвикват публикациите с нереалистични обвинения в ущърб на нашия Главен равин. Тези публикации на омраза, предизвикват вреда в Турция. От наша страна се надяваме на незабавното преустановяване на публикациите на омразата по образователен и юридически път, тъй като засягат нашата Турция, от която сме неделима част».
В списъка са посочени имената на починали известни турски политици като Исмет Иньоню, Бюлент Еджевит, Сюлейман Демирел, на висши ръководители на турските въоръжени сили, на собствениците на най-големите медии в Турция, но и на чужди лидери като Хилари Клинтън, според изданието на един от най-старите вестници в Гърция Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
 
Винаги, когато Турция е в някаква криза властта започва да обвинява за всичко трите официално признати с Лозанския мирен договор малцинства – гърци, евреи и арменци.  Турските власти по този начин настройват останалото турско население срещу тези малцинства. Тормозът върху тях продължава вече 97 години.
По този начин в сегашната пандемия от коронавирус и сериозна финансова криза в Турция Ердоган се опитва да насочи гнева на гладните, бедните и заразени с коронавирус турски граждани срещу малцинствата. Така той поощрява различните ислямистки и националистически организации в Турция, които отново да започнат различен вид погроми върху малцинствата дали върху тяхната собственост, дали върху техните храмове или по някакакъв друг начин. Турската власт и MIT имат голям опит в това…
Изявление на Вселенската Патриаршия на турски език:
 
 
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal