Сръбският Епископ Йоаникий в Черна Гора беше арестуван, заради Лития с Иконата на Свети Георги | VIDEO

Автор: Doxologia INFONEWS

Полицията в Черна Гора арестува и задържа Будимлянския Епископ Йоаникий (проводник на руските и сръбските геополитически интереси в Черна Гора – Бел. прев.) за 72 часа, заради решението му да продължи Литията с Иконата на Свети Георги на 09 май 2020 г., нарушавайки забраната за събирания на хора на публични места. Сръбската Патриаршия веднага протестира срещу този акт на задържане, независимо, че представителите на Сръбската Патриаршия в Черна Гора тенденциозно нарушиха съответните наложени забрани от черногорското правителство във връзка с пандемията от коронавирус.

Будимлянският Епископ Йоаникий, Сръбският Митрополит в Черна Гора г-н Амфилохий и седем (7) свещеници бяха задържани в понеделник на 11 май 2020 г. заради гореспоменатата Лития в Никшич, която проследиха и съучастваха стотици вярващи основно сърби в Черна Гора.

Отслужването на Божествена Литургия е разрешено в Черна Гора, но при спазването на следните изисквания: безопасно отстояние между вярващите и съучастие на вярващите в Божествената Литургия до 20 души.

След задържането на клириците, множеството е призовало за незабавното им освобождаване, докато опозицията в Черна Гора в лицето на етническата партия на сръбското малцинство „Демократична партия на Черна Гора“, призова за бойкотаж на дейността на Парламента.


Сръбският Митрополит в Черна Гора г-н Амфилохий на 12 май 2020 г. отслужи Божествена Евхаристия в Монастира на Свети Василий Острожки, след „скандала“ с Литията на Свети Георги и неговото освобождаване от ареста.

На снимката: Монастирът на Свети Василий Острожки в Черна Гора, където се вижда, че вярващите не спазват никакви отстояния помежду си, нито носят задължителните маски и пр., което доведе и до последващото арестуване на свещеници. 

Този акт на задържане е осъден от Православната Църква на Сърбия в Белград, която приложи строгите мерки по време на отслужването на Божествената Литургия в храмовете.

Както се заявява в репортажа, Епископ Йоаникий е призовал вярващите да спазват предпазните мерки.

Моля ви да спазвате безопасни отстояния между вас, за да завършим Литията с любов и мир. Ще се помолим, така че нашият Светия (Свети Георги – Бел. прев.) да изгони тази болест от Черна Гора“, заяви Будимлянският Епископ Йоаниний от Сръбската Църква в Черна Гора.

Източник: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal