След Голгота дойде и Пасха. В Гърция със спокойна съвест ще отпразнуват Възкресение Христово

Автор: Doxologia INFONEWS

След продължителния карантинен период в Гърция поради COVID-19 когато православните християни се вслушаха в решението на Синода на Еладската Църква и си останаха вкъщи, загрижени за здравето си и здравето на ближните си, вкл. и на свещениците си, тази вечер на празника Отдание на Пасха (26 май 2020 г.) според същото синодално решение те със спокойна християнска съвест ще отпразнуват Възкресение Христово, защото проявиха на дело любовта си към ближните.

Днес в Гърция украсяват всички Храмове и Монастири за празника.

Ще бъде раздаден и Светият Огън на вярващите, който беше донесен от Божи Гроб на 18 април 2020 г. от Екзарха на Божи Гроб в Атина Негово Високопреподобие Архимандрит Дамян, но не беше раздаден по храмовете.

Според различни проучвания, затварянето на храмовите врата в Гърция е било най-тежката мярка, наложена срещу разпространението на коронавируса.

В Храмовете са поставени ограничителни знаци, за да се спазва задължителната дистанция. Местата около Храмовете ще бъдат охранявани, тъй като се очаква целият гръцки народ от цялата страна да присъства на Пасхалната Божествена Литургия.

Носенето на предпазни маски в Храмовете е абсолютно задължително.

През карантинния период всички духовници в Гърция спазваха всички противоепидемични мерки и във всички гръцки Храмове се спазваха отлично и стриктно хигиенните норми, като това продължава и днес.

За сравнение, в България мерките се спазваха на малко места. Доста от свещениците и Митрополитите в България не спазваха/не спазват инструкциите на здравните власти и на Свещения Синод на Българската Патриаршия. И все пак, в България има и разумни духовници, които спазват всичко, и ги е грижа за здравето на ближните.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal