Начало » Новини » Светът » Свещеният Синод на Еладската Църква: Самочинните отлъчвания (афоресвания) на членове на Министерския Съвет на Гърция от бившия Митрополит на Калаврита Амвросий са неоснователни и невалидни

Свещеният Синод на Еладската Църква: Самочинните отлъчвания (афоресвания) на членове на Министерския Съвет на Гърция от бившия Митрополит на Калаврита Амвросий са неоснователни и невалидни

Автор: Йордан Георгиев

Днес от Пресслужбата на Свещения Синод на Еладската Църква излезнаха с изявление за медиите относно антиканоничния акт на бившия Митрополит на Калаврита г-н Амвросий да отлъчи министър-председателя на Гърция и двама министри. Митрополит Амвросий в рамките на две-три седмици изпращаше постоянно писма към министър-председателя на Гърция г-н Кириакос Мицотакис, министъра на вероизповеданията г-жа Ники Керамеос и към зам.-министъра за Гражданска защита на населението г-н Никос Хардалияс с едно и също съдържание: апокалиптични предупреждения от сферата на християно-талибанизма, заплахи за това, че не са допуснали вярващите да съучастват в Свещените Служби, както и ако не му отговорят на писмата ще бъдат отлъчени. Той дори публично настояваше г-жа Керамеос да му отговори писмено на неговите обвинения, организирайки по този начин един задочен антиканоничен църковно-наказателен процес срещу тримата политици. Разбира се никой от гореспоменатите трима политици не му е отговорил на писмата, знаейки неговото духовно и душевно състояние, запазвайки добрия тон. Въпреки всичко той нееднократно заявяваше, че „ще ги отлъчи от Църквата“, ако не му отговорят и не се покаят.

Днес станахме свидетели на публичното им „отлъчване“ от бившия Митрополит на Калаврита. Наистина звучи зрелищно, но това показва крайна канонична неграмотност и невежество у иначе грамотния в богословско отношение Митрополит с крайни десни и фанатични виждания.

Той няма никакви правомощия да налага наказанието афоресване (отлъчване) на членове от Църквата.

 Днес след края на всички Божествени Литургии в Гърция със съучастието на вярващите християни г-н Никос Хардалияс написа в своя профил във фейсбук следното:

«Днес е един ден на радост и надежда. Отвориха отново нашите църкви (храмове). Този ден никой проповедник на омразата и на невежеството не може да го развали.

Всички сме израснали с принципите и ценностите на нашата Вяра, която ни направлява и ръководи, научихме се да обичаме и да си прощаваме. Не да мразим.

Днес сутринта, във времето на неоснователното Велико отлъчване, посетих Свещения Храм на моята енория на Свети Георги в Карея. Запалих си една свещ, помолих се за душата на онези, които използвайки Християнството ни проповядват омраза.

Комюникето на Свещения Синод на Еладската Църква отговаря на всичко (останало – Бел. прев.)… ».

От Еладската Църква веднага реагираха на антиканоничните действия на бившия Митрополит на Калаврита г-н Амвросий с издаването на комюнике по този въпрос:

Комюнике на Еладската Църква

«След поставените въпроси от страна на журналистите, заявяваме, че само Свещеният Синод на Йерархията (ССЙ) на Еладската Църква, т.е. членовете на Пленума от Митрополити, има компетентността да налага отлъчване в тежест на членовете на Еладската Църква.

Според чл. 4, буква „θ“ от Устава на Еладската Църква (закон № 590/1977, Правителствен вестник Α΄ 146/31.5.1977): „Свещеният Синод на Йерархията на Еладската Църква издава решения по всички въпроси, свързани с Църквата. По-специално в буква „θ“: „Решава за налагането на наказанието отлъчване (афоресване) съгласно определените условия във Свещените Канони“.

Всяко осъдително решение за отлъчване срещу членове на Православната Еладска Църква, което не е издадено от Свещения Синод на нейната Йерархия е неоснователно и недействително (невалидно)».

От Пресслужбата на Свещения Синод на Еладската Църква

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal