Свещеният Епархийски Синод на Американската Архиепископия: Имаме задължение и отговорност за духовното и телесното здраве на вярващите

Превод: Йордан Георгиев
Информация: Пресслужба
Тел: (212) 570-3530
Четвъртък, 07 май 2020 г.
Свещен Епархийски Синод
Комюнике
На 07 май 2020 г. в четвъртък беше свикан чрез телеконферентна (видеоконферентна) връзка Свещеният Епархийски Синод на Американската Архиепископия (Вселенска Патриаршия) под председателството на Високопреосвещения Архиепископ на Америка г-н Елпидофор, с основна тема на обсъждане процедурата за отварянето отново на енориите (храмовете). На заседанието Синодалните Светѝ Архиереи изразиха дълбоката си душевна болка за неотдавнашните събития и по-конкретно за невъзможността от страна на вярващите да преживеят Свещените Служби и празници на Великата Седмица, както и на Пасха по традиционния начин.
С оглед на разработените планове от Щатите по места за връщането към работа на страната, се взе решение всеки един Митрополит да бъде отговорен за отварянето отново на енориите (храмовете) в Щатите на своето Архиерейски диоцез, спазвайки винаги указанията на властите по места за защитата на общественото здраве, които дори могат да се различават за всяка Митрополия в рамките на страната. Що се отнася до пристъпването на вярващите към Светото Тайнство Божествена Евхаристия, това ще бъде възможно съгласно подходящите указания, давани в енориите от всеки Йерарх, като се спазват, както досега указанията и ограниченията на властите по места за отстоянията между вярващите, подготовката на храмовете и на съоръженията в енориите, но и най-добрите практики, които нашите клирици трябва да съблюдават.
Освен това беше решено да се позволи отслужването на Светите Тайнства, както и на другите Свещени Служби, прилагайки заповедите на местните власти за защита на общественото здраве.
Веднага след заседанието, Архиепископът заяви:
«Дълбоко сме обезпокоени, не само за здравето на вярващите, но за психологическото им състояние и за духовния им живот. Считаме, че най-добрият начин за отварянето отново на нашите храмове е този, който уважава решенията и заповедите на компетентните власти. Като Пастири на Божия народ, имаме задължение и най-дълбоко чувство на отговорност за безопасното отваряне отново на храмовете, както и за духовното и телесното здраве на вярващите».
От Главния Секретариат на Свещения Епархийски Синод

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal