Свещеният Епархийски Синод на Американската Архиепископия: Имаме задължение и отговорност за духовното и телесното здраве на вярващите

Превод: Йордан Георгиев

Информация: Пресслужба
Тел: (212) 570-3530
Четвъртък, 07 май 2020 г.
Свещен Епархийски Синод
Комюнике
На 07 май 2020 г. в четвъртък беше свикан чрез телеконферентна (видеоконферентна) връзка Свещеният Епархийски Синод на Американската Архиепископия (Вселенска Патриаршия) под председателството на Високопреосвещения Архиепископ на Америка г-н Елпидофор, с основна тема на обсъждане процедурата за отварянето отново на енориите (храмовете). На заседанието Синодалните Светѝ Архиереи изразиха дълбоката си душевна болка за неотдавнашните събития и по-конкретно за невъзможността от страна на вярващите да преживеят Свещените Служби и празници на Великата Седмица, както и на Пасха по традиционния начин.
С оглед на разработените планове от Щатите по места за връщането към работа на страната, се взе решение всеки един Митрополит да бъде отговорен за отварянето отново на енориите (храмовете) в Щатите на своето Архиерейски диоцез, спазвайки винаги указанията на властите по места за защитата на общественото здраве, които дори могат да се различават за всяка Митрополия в рамките на страната. Що се отнася до пристъпването на вярващите към Светото Тайнство Божествена Евхаристия, това ще бъде възможно съгласно подходящите указания, давани в енориите от всеки Йерарх, като се спазват, както досега указанията и ограниченията на властите по места за отстоянията между вярващите, подготовката на храмовете и на съоръженията в енориите, но и най-добрите практики, които нашите клирици трябва да съблюдават.
Освен това беше решено да се позволи отслужването на Светите Тайнства, както и на другите Свещени Служби, прилагайки заповедите на местните власти за защита на общественото здраве.
Веднага след заседанието, Архиепископът заяви:
«Дълбоко сме обезпокоени, не само за здравето на вярващите, но за психологическото им състояние и за духовния им живот. Считаме, че най-добрият начин за отварянето отново на нашите храмове е този, който уважава решенията и заповедите на компетентните власти. Като Пастири на Божия народ, имаме задължение и най-дълбоко чувство на отговорност за безопасното отваряне отново на храмовете, както и за духовното и телесното здраве на вярващите».
От Главния Секретариат на Свещения Епархийски Синод


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ