Свещената Митрополия на Галия: Френското правителство ще отмени забраната за събиране в храмовете като първото богослужение в нашия диоцез ще бъде на 03 юни 2020 г.

На снимката: Митрополитската Катедрала на Свети Стефан в Париж

Автор: Doxologia INFONEWS

Късно вечерта на 22 май 2020 г. френското правителство обяви, че ще отмени забраната за събиране в местата за религиозна почит след наложената двумесечна забрана, но влизането в храмовете ще става задължително с маска.

В своето комюнике френското министерство на вътрешните работи обяви, че ще издаде декрет, в който ще бъдат определени новите правила за религиозните събирания.

В декрета ще бъде записано, че се отменя забраната за събирания в храмовете, която беше наложена през месец март 2020 г. като част от държавните усилия за ограничаване разпространението на коронавируса.

Съвместната молитва ще бъде разрешена, но под условия, вкл. и употребата задължително на предпазна маска, отстояние минимум от един (1) метър, както и задължително измиване/дезинфекциране на ръцете, съгласно издаденото комюнике.

От началото на месеца правителството на Франция започна постепенно разхлабване на наложените строги мерки заради Covid-19, без обаче да бъде вдигната забраната за съвместната молитва факт, който предизвика протеста на религиозните организации, които счетоха този акт като неравноправен и дискриминационен.

В комюникето се посочва също, че се очаква достъпа на хората до храма, съответно и съучастието в богослуженията да бъде в началото на месец юни, но при строго определени условия за тези вярващи, които ще съучастват в богослуженията, съответно ще се молят съвместно (например в джамиите).

За съвместната молитва и богослуженията в храма ще бъдат разписани особени правила за спазване, което ще се случаи „в следващите дни“, както се посочва от министерството на вътрешните работи на Френската Република.

От Свещената Митрополия на Галия (Вселенска Патриаршия) обявиха, че всички богослужения ще бъдат възстановени в сряда на 03 юни 2020 г., съгласно краткото прессъобщение.

Любопитно

Интересен факт е, че около 10-11% от гражданите на Франция се самоопределят като мюсюлмани, според изследване от 2017 г. на центъра Pew. Тази събота и неделя мюсюлманите във Франция, както и останалите мюсюлмани по света трябва да празнуват края на поста на месец Рамазан или Ид ал-Фитър, но тази година френските мюсюлмани ще си стоят вкъщи, както го направиха православните християни, римокатолиците, протестантите и другите религиозни общности във Франция.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal