Начало » Разни » COVID-19 » Руската Църква призовава хората, излекувани от коронавирус, да даряват кръв за лечението на пациенти, които още не са оздравели

Руската Църква призовава хората, излекувани от коронавирус, да даряват кръв за лечението на пациенти, които още не са оздравели

Превод: Соня Димитрова

Представители на Руската Православна Църква апелират към хората, които вече са успели да се излекуват от коронавирусна инфекция, да даряват кръв за лечението на пациенти, които все още не са оздравели от коронавируса.

«Руската Православна Църква традиционно подкрепя кръвопреливането. Готовността на човек да стане донор безвъзмездно и доброволно, за да спаси живота на друг човек, е пряко изпълнение на Христовата заповед за любов към ближния», – напомни председателят на Синодалния отдел за църковна благотворителност и социално служение Епископ Орехово-Зуевски Пантелеймон.

«Ситуацията с коронавирусната инфекция в Русия започва да се стабилизира, но броят на пациентите все още е огромен. Как православните освен с молитвите си могат да помогнат на страдащите по най-добрия начин? Лекарите заявяват еднозначно: с кръводаряване», – отбеляза от своя страна в личния си Телеграм-канал председателят на Синодалната служба по взаимоотношенията на Църквата с обществото и медиите В.Р.Легойда.

«Църквата неведнъж е призовавала своите чеда да даряват кръв за лечението на болните. Сега отново призоваваме: с Божията милост и със старанията на лекарите вие ​​сами се излекувахте, сега помогнете на другите, без да губите време», – продължи В.Р.Легойда.

«Преливането на плазма, богата на антитела, се оказа един от най-ефективните методи за подпомагане на пациенти с тежко протичане на коронавирусната инфекция», – заяви главният лекар на столичната църковна болница «Свети Алексей, Митрополит Московски», А.Ю. Заров. – «Напоследък болницата „Свети Алексей“ активно се занимава с диагностицирането на коронавирусна инфекция, а сега ние можем и се радваме освен това да участваме в организирането на донорство на плазма, затова стартираме такъв съвместен проект с градската клинична болница № 52 в Москва. В нея се осигурява на високо ниво помощ за пациенти с коронавирусна инфекция».

А.Ю. Заров припомни, че преливането на кръв от оздравелите за лечение на различни вируси е стандартен медицински протокол, който се използва десетки години, а преливането на плазма за лечението на коронавирус вече широко се използва в чужбина.

Много църковни- и свещенослужители и духовници, преболедували новата инфекция, вече са изразили готовността си да станат донори на кръв, за да спасят живота на хората, които се лекуват от коронавирус в болниците в Москва и в други руски градове.

«Дарявам кръв от времето, когато следвах в университета и винаги съм намирал полза в това, както духовна, така и физическа. Донорството ми носи радост», – каза клирикът на Иваново-Вознесенската Епархия Йеромонах Макарий (Маркиш), който е почетен донор на Руската Федерация.

Синодалната служба по взаимоотношенията на Църквата с обществото и медиите

Източник: Патриархия.ru

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal