Приветствие от Киевския Митрополит Епифаний по случай Международния ден на семейството

Автор: Митрополит на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний

Превод: Соня Димитрова

По време на карантината, докато сте вкъщи с роднините си, вероятно всички вие сте почувствали важността на взаимното разбирателство, любовта и подкрепата в семейството. Някои хора през тези два месеца наистина се сближиха. А за някои, за съжаление, двата месеца се превърнаха в сериозно изпитание: оказа се, че всеки има свое понятие за «заедно» и когато хората са буквално един до друг, трябва да се откажем от определени навици, от разбирането ни за домашен ред и лична свобода. Оказа се, че не всеки е готов да обръща повече внимание на другите, да сдържа емоциите си, да уважава личното пространство. Но не се разстройвайте, защото срещата с нашите несъвършенства трябва да мотивира нас, християните, към правилни изводи и ежедневна самоотвержена работа върху себе си, да покажем пътя на духовното обновление и изпълнение на Божиите заповеди.

Всеки живот е дар от Бога и появата и израстването му в света са възможни, когато има любов. Силното семейство е любов, взаимно уважение, грижа за доброто на другите, емоционално и физическо здраве, отсъствие на зависимости и злоупотреби. В семейството, което е сплотяване на родни души, има надежда и светлина, които ни позволяват да се изправим срещу опасностите на външния свят. Бракът е възникнал с Божието благословение преди обществото и човешките институции. Той обединява в любов двама души, мъжа и жената, които с Божията помощ стават едно чрез тайнството на брака. От момента на оброка и през целия живот семейството трябва да съхранява взаимната си любов и вярност, да бъде отговорно за благополучието и щастието един на друг, на своите деца и роднини. Само спазвайки Божиите заповеди и умножавайки ценности, могат да бъдат защитени любовта и достойнството в семейството.

Семейството винаги е взаимодействие на различни личности, мирогледи, темпераменти, семейни традиции. Понякога семействата преминават през определени кризи под натиска на неизказаните обиди, гняв, конфликт и невъзможност за прошка. Някой страда от домашно насилие, психични разстройства, тревожност и страх. Ако човек е пострадал от насилие в семейството, ще бъде трудно да му говорим за укрепването на семейството като най-голяма ценност. А Църквата винаги е наблизо – като съветник, като приятел, като наставник и пастор. Като любяща майка, тя отваря ръцете си за всички свои деца. Нашата задача е да възпитаме духовно човек, да пречистим човешката душа чрез тайнствата, да помогнем за прилагането на Закона Божий в живота си, така че не чрез страх, заповед или принуда, а заради придобития духовен опит и придобити знания човекът и обществото да намерят правилните отговори на въпросите, които ги вълнуват. Ние сме Църквата, която има глас и тя призовава: «бъдете милостиви, както е милостив вашият Отец» (Лука 6:36), «бъдете съвършени, както е съвършен вашият небесен Отец» (Мат. 5:48). Ние не сме в състояние да постигнем това само със собствени усилия, но, както казва Писанието, «невъзможното за човеците за Бога е възможно» (Лука 18:27).

Източник: Facebook

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal