Премиерът на Гърция посети Патриаршеския и Ставропигиален Монастир на Света Троица Дзангаролон край Ханя на о-в Крит | СНИМКИ

Автор: Йордан Георгиев

По време на своето частно посещение, което реализира в Ханя (о-в Крит), премиерът на Гърция г-н Кириакос Мицотакис не пропусна възможност да посети и Свещената Обител на Света Троица Джангаролон на п-ов Акротири на север от Ханя.

От петък 22 май до неделя, г-н Мицотакис ще бъде в Ханя, в родното място на своя баща бившият премиер на Гърция Констандинос Мицотакис.

Кириакос Мицотакис се намира в Ханя за да присъства на помена, който ще бъде отслужен по случай три (3) години от кончината на неговия баща.

Посещението на премиера е изключително частно по своя характер и той няма да се срещне с никакви представители на местната власт.

По време на своя престой в Ханя, той посети красивия, величествен, исторически Патриаршески и Ставропигиален Монастир на Света Троица Джангаролон на Вселенската Патриаршия в Крит.

Премиерът беше придружен от своя син Констандинос, с когото посетиха заедно Свещената Обител. Кириакос Мицотакис се срещна в разчупена обстановка с Игумена на Обителта Преосвещения Дорилейски Епископ г-н Дамаскин, с когото поддържа приятелски отношения от години и когото поздрави за възстановяването на Свещената Обител.

Съгласно информацията, г-н Мицотакис е проявил огромен интерес като е поел личен ангажимент за реставрацията на Монастира, който е и паметник на културата от 17 век.

В компанията на Игумена и премиера беше и известният криминолог г-н Сакис Кехайоглу, който също беше дошъл за помена на бащата на премиера, както ни информират от flashnews.gr.

Кратка история на Монастира Дзангаролон

Монастирът се намира на п-ов Акротири, на 15 километра северно от град Ханя в близост до Международното летище „Йоаннис Даскалояннис“.

Свещената Обител е една от най-значителните монастирски комплекси от края на Венецианското владичество на Крит.

На мястото, където е построен сегашният Монастир на Света Троица Дзангаролон е съществувал по-стар, но и по-малък Монастир, който е бил разрушен при различните нашествия на инославни и друговерци.

През 1611 г. венецианските власти в Ханя възлагат на Йеромонах Йеремия Дзангароло да възстанови стария монастирски комплекс. Йеромонах Йеремия произхожда от богат и голям венециански местен род, който има влияние върху всички християни от района, както върху мнозинството Православни Християни, така и върху малцинството римокатолици. Йеромонахът решава на мястото на стария разрушен Монастир да построи един по-голям и величествен монастирски комплекс плановете, на който създава самият той.

Гореспоменатият монах притежава диплома за гръцко и латинско образование, както и солидни познания по архитектура. Той се повлиява от известния за времето си италиански архитект Себастиано Серлио (16 век) по отношение на плана и структурата на монастирските сгради. След смъртта на Йеромонах Йеремия през 1634 г., строителните дейности по изграждането на Монастира продължава неговия роден брат Лаврентий, който също е монах. Строителните дейности прекъсват през 1645 г., когато османците завземат Ханя. По време на Османското владичество Монастирът е бил известен като Selvili Manastır или Монастирът с кипарисите. След установяването на османската власт работите по завършването на Монастира продължават след няколко години.

По време на Гръцката Революция от 1821 г. Свещената Обител е опожарена от османците и така се загубват много ценни реликви, Свети Икони и книжнина. Девет (9) години по-късно османските власти дават разрешение на монасите Калиопиос и Григориос да довършат  Католикона (главния Храм) на Монастира. През 1864 г. е построена камбанарията. От 1892 г. за 13 години в Обителта е действало църковно училище, но по време на революцията от 1896-1897 г. Монастирът се превръща в болница и генерален щаб на борещите се за свобода гърци от османската власт.

По време на Втората световна война Обителта е използвана от гръцките военни за съхраняване на провизии. По-късно след превземането на Крит от нацистката армия, германците се установяват в Монастира през 1942 г. Школа на противовъздушната артилерия, а през 1944 г. се установяват между 150-200 войници.

Структурно разположение в Монастира Дзангаролон

Монастирът представлява четиристранен ограден монастирски комплекс с голям вътрешен двор, където се намира Католиконът. Централният вход на Монастирския комплекс е от западната страна на комплекса. Към главния вход на Монастирския комплекс има голямо стълбище. В архитектурата има различни стилове от Венеция, местни критски стилове, а колоните на Католикона са в йонийски и коринтски стил. Католиконът е изграден от дялани камъни. Външната архитектура е със западно влияние. Иконостасът в Храма е от 1836 г. от дърворезба с позлата. Иконите са дело на известния зограф и иконограф Меркурий от о-в Санторини.

В Църквата има два параклиса – единият на Живоприемни Източник, а другият на Свети Йоан Богослов. В двора до Католикона има малък Храм на Христос Спасител.

На западната страна на Монастирския комплекс се намират килиите на монасите, винарната и старата маслобойна за производство на зехтин.

Библиотеката на Монастира се намира на северната страна, а в южната се намират игуменарната и костницата.

Църковното училище, което е работило в Обителта от края на 19 век и началото на 20 век се е помещавало в източната страна на комплекса.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal