Начало » Новини » Светът » Празникът Пренасяне на Мощите на Свети Николай Чудотворец в Свещената Митрополия на Лангадас

Празникът Пренасяне на Мощите на Свети Николай Чудотворец в Свещената Митрополия на Лангадас

Превод: Йордан Георгиев

На 20 май 2020 г. се чества празникът „Пренасяне Мощите на Свети Николай Чудотворец от Мира Ликийска“. В Свещената Митрополия на Лангадас, Лити и Рендини, Негово Високопреосвещенство Митрополит Йоан възглави Божествена Литургия в историческия Свещен Храм на Свети Николай в малкото градче Лагина (19 век) с население около 3670 души, което е Архиерейско наместничество в едноименната Свещена Митрополия.

Старият Храм на малкото градче Лагина (касаба̀ на тур. ез. – Бел. прев.) представлява трикорабна базилика с дървен покрив, а иконостасът (1890 г.) е от дърворезба, в който са подредени Икони с рамки и с богата народностна украса. Иконите са от иконографските ателиета на град Кулакия. До стария Храм има изграден огромен нов Храма на Свети Николай Чудотворец.

Както на Вечернята на празника, така и в деня на празника на Свети Николай, Високопреосвещеният Митрополит на Лангадас, Лити и Рендини г-н Йоан, оглави празничните служби, като накрая той разказа в своята проповед за личността на обичания от всички отец на любовта Свети Николай Чудотворец, както и за значението на Църквата в живота на всеки православен християнин.

На 19 май 2020 г. вечерта по покана на кмета на малкото градче Митрополит Йоан присъстваше на организираните празненства на площада на града по случай годишнина от Геноцида над понтийските гърци. Митрополит Йоан отправи възпоменателна молитва за упокоение на душите на загиналите 353 000 понтийски гърци във втория геноцид след арменския през 20 век.

Εορτή της Ανακομιδής των Σεπτών και Χαριτοβρύτων Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου - Μνημόσυνο Γενοκτονίας Ποντίων _ Λαγυνά 20.05.2020

Източник: Ρομφαία

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal