Православната Църква в Украйна показа уникален Храм с бродиран иконостас

Превод: Соня Димитрова

Православната Църква в Украйна поздрави вярващите с Деня на вишиванката и показа уникален иконостас, целият украсен с мъниста, като такъв няма не само в Украйна, но и по света. За това съобщава Духовний Фронт України.

Можете да видите иконостаса в Храма «Полагане на ризата на Пресвета Богородица» в малкото село Тюткив, Теребовлянски район, Тернопилска област.

Преди пет години с благословията на настоятеля на Храма всички селяни започват да бродират иконостаса. «Според схемите за бродиране на Икони, които са разработени в съответствие с църковните Канони, майсторките бродираха Икони в продължение на година и половина. Тогава те бяха поставени в ажурен каркас от липа, обединиха ги в триетажен иконостас и бяха изумени от красотата: повече от 7 квадратни метра ръчно бродирани с мъниста 18 Икони (най-голямата от които е над 1,8 м), мънистата блестят и създават истински 3D ефект! Майсторките са изчислили, че за тази работа са използвани 1 милион 436 хиляди 433 мъниста».

Майсторките все още бродират нови икони за Храма.

Православната църква в Украйна също поздрави верните с Деня на вишиванката. «Скъпи братя и сестри, поздравяваме всички вас с Деня на вишиванката. Наричат бродираната риза код на нашата нация, уникален народен символ, който отличава и обединява украинците през вековете. […] На този празник пожелаваме на всички майстори и майсторки на шевицата творческо вдъхновение. Доверете се на Божието Провидение за всеки от нас, използвайте и собствената си сила и създавайте това, което радва окото и стопля сърцата на другите хора».

P.S. В третия четвъртък на май в Украйна празнуват Деня на вишиванката – бродирана в народен стил риза.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal