Начало » Православна Църква » Древни църкви » Древна Вселенска Патриаршия » Правителството на Унгария дари 10 000 маски на Вселенската Патриаршия

Правителството на Унгария дари 10 000 маски на Вселенската Патриаршия

Превод: Йордан Георгиев
Едно значително дарение направи Правителството на Унгария като дари 10 000 защитни маски за лице на Вселенската Патриаршия за покриване нуждите на Майката Църква в Турция, в рамките на профилактиката от коронавирус и предотвратяване на неговото предаване.
Този скъп подарък беше донесен днес на 08 май 2020 г. от Генералния Консул на Унгария в Константинопол, г-н Laszlo Keller, който беше придружен от своя помощник г-н Tamas Torma.

По време на срещата в Патриаршеския кабинет, която се проведе в сърдечна атмосфера, Всесветейшият изрази своите топлосърдечни благодарности към Правителството на Унгария за неговото дарение, но и за своего рода хармоничното сътрудничество с Вселенската Патриаршия.
Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей предаде на Генералния Консул Патриаршеските писма към Министър-председателя и Министъра на външните работи на Унгария, чрез които изразява признателността на Майката Църква за спонтанното и благородно дарение, особено необходимо при настоящите обстоятелства.
Разпределението на защитните маски ще бъде реализирано чрез Епархийските Митрополити на Престола в Турция и Архиерейските наместници на различните периферии (околии) на Светейшата Архиепископия на Константинопол, както и от Великата Протосингелия.
Важно е да се припомни, че през 2017 г. Правителството на Унгария дари на Вселенската Патриаршия една сграда от 9 000 кв.м. площ, в центъра на Будапеща, която след необходимите реставрационни дейности, които започват тази година, с финансиране на самото Правителство, ще представлява катедрата на Екзархията (Вселенска Патриаршия) в страната, която се намира в диоцеза на Свещената Митрополия на Австрия.
Три години по-рано, през 2014 г. беше подписан договор за сътрудничество между Вселенската Патриаршия и Правителството на Унгария, с който се урегулират отношенията между Екзархията на Унгария към Вселенската Патриаршия и Държавата.
Важно е да се отбележи, че в договора за сътрудничество, се отбелязва важната роля, която Православната Църква е изиграла в историята на Унгария.
Светите Кирил и Методий са донесли тук Източното Християнство, което продължава да бъде присъства като жива църковна общност. Вече преди учредяването на държавата, Древната Вселенска Патриаршия на Константинопол е култивирала отношенията си с унгарския народ като е изпратила Епископ Йеротей за да разпространява Християнството“, се отбелязва между другото в преамбюла на Договора, който са подписали Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей и Министър-председателят на Унгария г-н Виктор Орбан.
Също така, по време на официалното посещение на Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей в Будапеща, през 2001 г., той беше награден на специална церемония в Парламента на Унгария, с Ордена на Великия Кръст на Унгарската Република.
Снимки: Никос Мангинас
Източник: Вселенска Патриаршия, Константинопол
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal