Почти цялата редакция на списанието на РПЦвУ «Отрок» е била заразена с коронавирус

Превод: Соня Димитрова

«Довършихме броя и легнахме болни. Почти цялата редакция се разболя. Подписвахме изданието за печат вече по телефона – беше страшно дори просто да предадем разпечатките в издателството, вирусът е много заразен», – разказва Юлия Коминко, отговорен редактор на младежкото списание на РПЦвУ «Отрок» в интервю за «Фома в Украйна», публикувано на 18 май.

Корицата на 100-ия брой на списанието съдържа думи за пандемията «Всичко тепърва започва». «Можете ли да си представите ситуацията? Наоколо имаме Ковид, истерия, Йонинският [манастирът на РПЦвУ в Киев, където се намира редакцията] и ботаническата градина (монастирът се намира на територията на Националната Ботаническа градина „М. Хришко“ – Бел.прев.) са затворени за неопределено, но продължително, време, главният редактор е в болницата, и ние всички знаем, че болестта наистина убива, – и тук едно такова „многообещаващо“: всичко тепърва започва», – споделя емоциите си Юлия Коминко.

По нейните думи редакцията е имала традиция «всеки брой да се прави като последен»; «да даваш всичко от себе си на 100%, без да спестяваш силите си и да не мислиш за утрешния ден».

«Не сме давали никакви анонси за новия брой, карантина, значи карантина», – разказва отговорният редактор. «Дишахме кислород, измервахме сатурацията и се надявахме на нещо по-добро. Успокоявахме се, че дори ако броят е последен, то поне се е получил най-силният. Но мина Страстната седмица, след нея – Светлата, в края на която, като светлина в края на тунела, тези три думи се озариха с надежда. Всичко. Тепърва. Започва. И се появиха сили да живеем и работим».

РПЦ в Украйна най-силно пострада от коронавируса по сравнение с другите вероизповедания в Украйна. Игумените на Киево-Печерската Лавра Митрополит Павло и  на Йонинския Монастир Архиепископ Йона официално признаха, че са заразени; неофициално се съобщаваше за хоспитализацията на предстоятеля на Църквата Митрополит Онуфрий и управляващия делата на РПЦвУ Митрополит Антоний. Киево-Печерската и Почаевската Лаври бяха затворени за карантина, някои от обитателите им починаха.

Източник: Credo.Press

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal