Почина свещеник на РПЦвУ в Буковина. Предполага се, че е бил заразен с COVID-19

Превод: Соня Димитрова
В понеделник, 4 май 2020 г., в Буковина е починал настоятелят на Руския Храм на Свети Архистратиг Михаил в село Задубривка, Заставнивски район на Чернивецка област – отец Леонид Деликатни.
Това съобщи за Релігійна правда местната журналистка Халина Йеремица.
«Отец Леонид извършваше богослужения в храма за Великден, а на 24 април беше хоспитализиран в Областната клинична болница в Чернивци с подозрение за коронавирус. На 26 април състоянието му се влошава и той в тежко състояние е преместен в интензивното отделение, там са му взети проби за PCR-тест. А днес отец Леонид почина. Той беше на 49 години».
Информацията за смъртта на свещеника, както и това, че е имало подозрение за коронавирус, бе потвърдена пред журналистката от директора на здравния отдел на Окръжната държавна администрация в Чернивци Олех Чорни. Според него в най-скоро време ще станат известни резултатите от PCR теста, което ще даде окончателен отговор дали свещеникът е бил болен от COVID-19.
Информацията за смъртта на свещеника се появи и в групата на енориашите на РПЦвУ във Viber.
На страницата във Facebook на Руската Църква в Чернивци и Буковина понастоящем няма никаква информация за смъртта на техния свещеник.
Също така Йеремица, позовавайки се на собствени източници, съобщава, че в Буковина тайно е погребан друг свещеник на РПЦвУ, който вероятно също е починал от COVID-19.
«През нощта на 2 май 2020 г. в Банченския Монастир, центърът на «руския свят» в Буковина, почина свещеникът на РПЦвУ Иван Олийник. Въпреки че починалият е живял в Чернивци, братята от Банченския Монастир са го взели при себе си, да не би информацията да стигне до медиите» – съобщава журналистката.
Информацията за смъртта на свещеника се потвърждава от публикацията със съболезнования на Валентин Шевчук на страницата му във Facebook.
«С тъга в душата и болка в сърцето. Днес си отиде моят добър приятел и духовен наставник отец Иван. Това е непоправима загуба за роднини, близки, приятели и за нашата енория. Тъжа заедно с всички, които познаваха отец Иван и винаги ще помним добрите му дела, наставления и съвети. Светлата памет за отец Иван ще живее вечно в сърцата ни. Вечна памет и Царство Небесно» – се казва в публикацията.
За смъртта на отец Иван Олийник се съобщава и във вече споменатата Viber-група на енориаши на РПЦвУ, добавя Йеремица.
Според нейните източници, опелото на починалия свещеник е било извършено в Банченския Монастир, за да не може обществеността да научи за него.
Както е известно, представителите на РПЦвУ се опитват по всякакъв начин да скрият информацията за коронавирусната болест на своите свещенослужители. Няма информация за смъртта на свещеника в официалните доклади за болните и починалите от COVID-19, които се публикуват на официалната страница във Facebook на Областната държавна администрация в Чернивци. Няма никаква информация за смъртта на свещеника и на официалната страница във Facebook на Руската Църква в Чернивци и Буковина.
Починалият свещеник е бил настоятел на руския храм в микрорайона «Нови Ленкивци» в Чернивци, но е живял в друг микрорайон на града – «Садгора».
«Според инсайдерска информация, починалият свещеник е бил погребан тайно на гробището в Банчени в неделя на 3 май. Никой от енориашите в енорията, където е служил починалият, не е бил на погребението на своя свещеник» – добавя Йеремица.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal