Почина Архиепископ Агапит (Горачек) от РПЗЦ-МП

Автор: Doxologia INFONEWS

На 28 май 2020 г. в Мюнхен почина 65-годишният Руски Викарен Архиепископ в Германия г-н Агапит (Горачек) (РПЗЦ-МП). За това съобщава Московската Патриаршия.

В продължение на няколко десетилетия, Архиепископ Агапит беше най-близкият помощник и съратник на Митрополит Марк (Арнд) (РПЗЦ-МП), който е един от основните обединители на Московската Патриаршия с Руската Задгранична Църква.

Източници в Руската Църква в Германия не изключват, че Архиепископ Агапит може да е починал поради коронавирусна инфекция. В началото на май 2020 г. Митрополит Марк е хоспитализиран с неизвестна за обществото диагноза.

Точната причина за смъртта на г-н Агапит все още не е установена.

Припомняме, че схизматичната Руска задгранична църква и Московската Патриаршия подписват т.нар. „Акт за канонично общение“ на 17 май 2007 г. И така те се обединяват, все едно се обединяват две фирми, които образуват един консорциум. Хиротониите на схизматиците са признати без никакво изследване на апостолската приемственост, признати са дори и техните „Светии“ в схизма като Йоан Максимович – роден като монах в схизма, живял в схизма и умрял в схизма. Вселенската Патриаршия си е затворила очите за този акт на обединение, а Московската Патриаршия и някои подвластни на нея сателити отказват да признаят Православната Църква на Украйна заради хиротониите на техните епископи. Какъв цинизъм? Интересен факт е, че само епископите на ПЦУ от всички бивши схизматични църкви могат да докажат апостолското приемство към този момент. Вероятно същото ще могат да направят и епископите от схизматичната църква в Северна Македония, на която трябва да бъде вдигната схизмата, за да започне съответната канонична процедура по предоставянето на Томос за автокефалия от Майката Църква Вселенската Патриаршия.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal