Послание на Архиепископа на Австралия Макарий за Националната седмица на помирение с коренното население

Превод: Йордан Георгиев

Тъй като сме в Националната седмица на помирение, чувствам необходимостта да присъединя моя призив към призивите на всички онези, които са се борили през десетилетията за постигане на помирение на австралийската нация.

Чувствам необходимостта да тръгна по стъпките, които са извървяни от онези, които прекосиха моста на Сидни Harbour Bridge преди 20 години, както и всички онези, които в миналото, но и в следващите години „изградиха“ малки или големи мостове на солидарност, взаимно уважение, доверие и помирение между широката австралийска общност и аборигенските народи, както и жителите на островите Торесов проток [1].

Твърдо съм убеден, че вярващият народ от нашата Свещена Архиепископия дава добро свидетелство (пример) като върви предано по този благословен път. Освен това, уважението и безусловната любов към ближния са основни принципи на нашето християнско учение.

Дълг и отговорност на всички нас за в бъдеще е да запазим постигнатото до този момент от австралийското общество като да допринесем, с постоянство и без самодоволство, за окончателното постигане на концепцията за помирение. За постигането на това се налага да гледаме на историята с уважение и честност, за да знаем и признаем грешките от миналото и да се обърнем с любящи очи към своя ближен и ежедневно да се стремим към нови стъпки, които ще ни позволят да се сближим още повече. Стъпки, които ще ни позволят да кажем с един глас… „(Всички) заедно в това“!

Източник: Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Αὐστραλίας | Greek Orthodox Archdiocese of Australia

Кратка история на националната седмица на помирение с коренното население на Австралия (Бел. прев.)

Националната седмица на помирение с коренното австралийско население се празнува в Австралия всяка година между 27 май и 3 юни.

Горепосочените дати са свързани с две важни събития:

Първото събитие е от 27 май 1967 г., когато се провежда референдум, на който повече от 90% от австралийците гласуват  положително за провеждането на програми за коренното население и включването им в преброяването на населението.

На втората дата, която е 3 юни 1992 г., по време на т.нар. казус „Мабо“, Върховният съд на Австралия отхвърля правната фикция „terra nullius[2], т.е. земя, която не принадлежи на никого, на която се основават британските претенции за притежаване на Австралия.

В Австралия от години има сериозна кампания, която се подкрепя от правителството и неправителствените организации за изучаване и показване пред целия свят на истинската история на аборигенското население след колонизацията на континента, вкл. и извършените престъпления от колонизаторите.


[1] Луис Ваес де Торес – испански мореплавател, който преминава протока през 1606 г. Островите са кръстени в негова чест. Островите са разположени между континента Австралия и  Папуа Нова Гвинея Морската граница в протока между Папуа Нова Гвинея и Австралия е начертана през 1978 г. по силата на споразумение. Торесовият проток се споменава в романа на Жул Верн „Двадесет хиляди левги под водата“, където е опасен проток, в който за кратко засяда подводницата Наутилус. Тази островна група не бива да се бърка с Торесовите острови, получили същото наименование в чест на същия мореплавател, които са част от Република Вануату в Тихия океан – Бел. прев.

[2] От латински език „ничия земя“ – Бел. прев.


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎