Полицията моли свещениците от Украйна да разпознаят откраднатите от Храмовете ценности (СНИМКИ & ВИДЕО)

Превод: Соня Димитрова
Над четиристотин древни Икони, старинни Библии, кръстове, чаши и молитвеници. Всичко това е било откраднато от селските Храмове в почти цяла Украйна, се казва в материала на Спецкор. За това съобщи Westnews.
Искали са да ги продадат чрез търгове и да ги изпратят в чужбина. Сега чрез пресата полицията моли свещениците от ограбените Храмове да разпознаят своите ценности. Работилниците, в които са реставрирали паметниците на изкуството, както и около шестстотин предмета на сакралното изкуство, включително над 450 ценни Икони от XVII и XIX век, са открити при санкционирани претърсвания от оперативните служители на отдела за стратегически разследвания, съобщава Тернопилското Държавно управление на Националната полиция (ДУНП).
Операцията по задържането на заподозрените е проведена съвместно със следователи от ДУНП в Тернопилска област, служители на отдела за разследване на особено тежки престъпления и бойци от специалното звено на КОРД под процесуалния надзор на районната Прокуратура.
«В момента сме извършили едновременно 14 претърсвания на територията на Одеса, както и в Хмелницки, и Киев. По време на специалната операция иззехме над 450 Икони. Трима лица бяха задържани съгласно член 208 от Наказателно-процесуалния кодекс на Украйна» – заяви Андрий Рубел, ръководител на отдела за стратегически разследвания на НПУ. По предварителна информация организираната престъпна група се е състояла от седем души. Сред заподозрените има двама жители на Молдова. Именно те са организирали бизнеса с антики. Според Васил Джиджора, ръководител на УСР в областта, те са привлекли в групата специалисти по сакрално изкуство, експерти по юриспруденция и хора, които са помагали за търсенето и продажбата на откраднатите предмети.
През 2018–2020 г. заподозрените са откраднали ценни Икони от Храмове и Монастири. Те са търсили в социалните мрежи и справочниците информация за Икони, рисувани през 17–19 век, отивали са до Храмовете, където са се съхранявали експонатите, оглеждали са помещенията за наличие на камери за видеонаблюдение, оглеждали са ключалките и прозорците. След това са взимали необходимите инструменти и са извършвали престъплението.
Жертви на престъпната група са три Храма в Тернопилска, Виницка, Одеска, Лвивска и Чернихивска области.
Откраднатите стоки практически веднага са били изпращани по пощата до Одеса. След това специалистите са възстановявали Иконите и са ги продавали на колекционери. Сред клиентите на престъпниците има бизнесмени, високопоставени служители и граждани на европейски държави. Иконите са били продавани на търгове. Стойността на предметите на изкуството е варирала от сто и петдесет до триста хиляди хривни (около 5135 – 10 270 евро – Бел. Doxologia INFONEWS).
«Следственото управление на ДУНП в Тернопилска област провежда досъдебно разследване за кражбата на Икони и Кръстове от Храмове в Тернопилска област. По време на разследването стана известно, че двама жители на Одеска област са замесени в престъпленията, – разказа началникът на ДУНП в Тернопилска област Олександър Бохомол. – Шест кражби от Храмове са регистрирани от служителите на реда на територията на Тернопилска област. Сред откраднатото има 15 много ценни Икони».
Заподозрените извършват последната си кражба в нощта на 30 април. От Храма на Свети Архангел Михаил в село Михайливка във Виницка област те изнасят три Икони, рисувани през 1860 г. – на Свети Николай Чудотворец, на Майка Божия и на Свети Серафим Саровски когато той се моли на камък. Те веднага са изпратени по пощата в Одеска област за продажба.
Именно по време на получаването на последната пратка с откраднати предмети заподозрените са задържани 30 секунди след излизането им от пощата. Към днешна дата разследващите са доказали, че групата е участвала в двадесет кражби. По време на специалната операция оперативните сътрудници провеждат едновременно 14 претърсвания в Одеса, Хмелницки и Киев.
Сред иззетите неща има около седемстотин предмета на църковната атрибутика – Икони, старинни книги, ценности, както и 4 автомобила, компютри, мобилни терминали, радиостанции, тефтери, специални дрехи и инструменти за проникване в помещения. Освен това оръжия, и боеприпаси.
В къщата на антиквар в Хмелницка област полицията е открила и иззела откраднати Икони на стойност близо 2 млн. долара. В момента се провеждат следствени действия. Заподозрените се разследват за участие в подобни престъпления, извършени на територията на пет области.
Областният прокурор на Тернопил Петро Бойко съобщи, че трима членове на групата са били задържани по член 208 от НПК. На тримата е връчено подозрение по член 185, част 4 от Наказателния кодекс и им е избрана мярка задържане под стража с право на гаранция в размер на 1 милион 260 хиляди, 1 милион 200 и 1 милион 100 хиляди хривни съответно.
Разследването продължава.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal