Писмото на Митрополит Лука (Коваленко) до Патриарх Кирил Гундяев с отказ да оглави Руската Църква в Украйна е «качествен фейк» – Дмитро Хоревой, религиовед

 
Превод: Соня Димитрова

В интернет се появи писмо на Руския Митрополит в Запорижжя Лука (Коваленко) до патриарх Кирил, в което той уж отказва на Патриарха на РПЦ Кирил да оглави «УПЦ МП» вместо Митрополит Онуфрий. Експертите смятат, че това писмо е фалшиво.
 
На снимката: (вдясно) Руският Митрополит в Запорожжя г-н Лука Коваленко, който нарече Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей „апостол на сатаната“.
 
Редакцията на RISU се обърна за разяснения до експерт – религиоведа Дмитро Хоревой.
– Какво мислите за това писмо? Истинско ли е?
Мисля, че е фалшиво, но това е много добре направен и качествен фейк. Създателят му очевидно знае как изглежда бланката на Запорижката епархия на РПЦвУ, печатът и подписът на Митрополит Лука. Мисля, че дори има истинско писмо с такива изходни данни (номер и дата). Но вероятно има друго съдържание. Но авторът на фейка е използвал Photoshop, за да постави текста си върху тялото на писмото. Тоест, имаме работа с качествен фалшификат.

– Защо мислите, че е фалшиво?
 
Първо, защото такива неща като обсъждане на постове докато предстоятелят на филиала на МП в Украйна е още жив, не се прави с писма. Подобни въпроси се решават само по време на живо общуване. Да, разбира се, сега границите са затворени. Но според мен те биха изчакали границите да се отворят и все пак биха се срещнали тет-а-тет. Не виждам да има чак такава спешна нужда да се премахне Онуфрий през март. Може да се изчака няколко месеца, нищо няма да се промени драстично. Второ, обърнете внимание на датата. Лука отговаря на 19 март, тоест Кирил му е написал малко по-рано, през първата половина на март, между първата и втората десетдневка. По това време в Украйна тъкмо се въвеждаше карантината, а в Русия за това само се говореше. Кирил по това време е имал толкова проблеми (спомнете си конфронтацията между патриаршията и губернатора на Санкт Петербург), че меко казано не му е било до Украйна. Трето, езикът на писмото е изненадващ. Написано е с фрази в стила на самия Кирил, но не и на Лука. «Историческите народи на Русия», «искрено вярвам, че», «неканонично нашествие» и т.н. Кирил постоянно използва тези изрази в своите проповеди. Той е много внимателен в своите изказвания и използва съответната лексика. От своя страна Лука отдавна си е загубил ума и проповедите му често приличат на словесна диария. Така че това не са неговите думи. Моето мнение е, че авторът на фалшивката просто е изрязал фрази от речите на Кирил и ги е използвал. Също в подкрепа на тази хипотеза е първото изречение от втория параграф, в което се говори за необходимостта от възстановяване на патриаршеството на «руска земя». Темата за възстановяването на патриаршеството е чисто руска тема, свързана с ХХ век. Това няма нищо общо с Украйна и настоящия момент.
 
На снимката: Руският Митрополит в Бориспил и Бровари г-н Антоний Паканич, който заедно с Митрополит Онуфрий и други през 1992 г. под московски натиск оттеглят подписите си от писмото, което бившият Митрополит на Киев и на цяла Украйна г-н Филарет Денисенко е изпратил към Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей да предостави Томос за автокефалия. Предателите винаги си остават предатели. Предадоха Митрополит Филарет и Украйна, сега помежду си ще се изядат и ще забият ножа в гърба на Руския Митрополит в Киев г-н Онуфрий (РПЦвУ), за да заемат неговото място.
 
– На кого му трябва да прави такъв фалшификат?
 
Не е тайна, че вътре в Московската Патриаршия се води борба за поста ръководител на филиала в Украйна. Онуфрий е смятан за слаба фигура, която не се противопоставя достатъчно на украинското общество, правителството и другите вероизповедания. За по-агресивен човек се счита управляващият делата Митрополит Антоний, за когото се твърди, че отдавна искал да отстрани Онуфрий и да заеме първата катедра в тази Църква. Той има конкурент – Митрополит Лука от Запорижжя, който със своите максимално безсмислени, провокативни и откровено грубиянски изявления печели точки от кураторите и епископата на УПЦ МП. Мисля, че това писмо е опит на Антоний да подхлъзне конкурента си. Да покаже, че Лука не е в състояние да управлява Църквата и сам се отказва от това. Така Антоний остава единственият основен претендент за поста ръководител на Московската патриаршия в Украйна.
 
 

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal