Парламентът на Грузия разреши прехвърлянето на горски парцели на Грузинската Патриаршия

Превод: Соня Димитрова

Грузинският Парламент прие на трето последно четене законопроект, който позволява да се прехвърлят до 20 хектара гори, разположени около Храмове и Монастири, в собственост на Грузинската Патриаршия.

Проектът, въз основа на който ще бъдат внесени изменения в закона за държавната собственост и Горския кодекс на Грузия, бе приет със 79 гласа. Нито един от присъстващите на заседанието парламентаристи не се изказа «против». Опозиционните фракции не участваха в гласуването.

Основните положения на закона влизат в сила през септември 2020 г. В съответствие с решението на Правителството на Грузия, част от държавната гора ще бъде прехвърлена в собственост на юридическо лице на публичното право – официалната Грузинска Църква по начина, установен от Закона на Грузия за държавната собственост.

Законопроектът бе активно критикуван от представители на гражданското общество. Преди няколко дена на платформата change.org бе пусната петиция, чиито автори поискаха да не се допуска прехвърляне на горите на Патриаршията. В обръщението се казва, че законопроектът «нарушава правата на всеки гражданин на Грузия и създава нелоялна практика за управление на стратегическите природни ресурси». Петицията вече е подкрепена от над 7 хиляди потребители.

Авторитетни неправителствени организации също призоваха членовете на грузинския Парламент да не подкрепят законопроекта. Центърът за образование и мониторинг на правата на човека (ЕМС) обеща да обжалва пред Конституционния съд на Грузия, в случай че измененията бъдат одобрени. В EMC нарекоха ​​инициативата на властите популистка. НПО счита, че по този начин управляващата партия «Грузинска мечта» иска да получи лоялността на Патриаршията.

От своя страна Институтът за толерантност и многообразие посочи, че законът нарушава принципите за разделяне на държавата и религията, върховенството на закона и равенството.

Източник: Credo.Press

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal