Начало » Новини » Светът » От 17 май 2020 г. вярващите в Гърция ще съучастват във всички богослужения и Тайнства, съгласно изискванията на новото правителствено решение

От 17 май 2020 г. вярващите в Гърция ще съучастват във всички богослужения и Тайнства, съгласно изискванията на новото правителствено решение

Превод: Йордан Георгиев
С новото Общо правителствено решение (ОПР) на министрите на образованието & вероизповеданията и на здравето, което днес ще бъде публикувано ще се позволи отслужването на всякакъв вид литургии или религиозна церемония (включително и на венчавки и кръщенки) със съучастието на вярващите във всички места за поклонение на религиозните общности (църкви, джамии, синагоги, молитвени домове и пр. – Бел. прев.)
Най-големият разрешен брой хора се определя съответно един човек на 10 кв.м. (например в едно място за поклонение с площ 300 кв. м. най-големият разрешен брой хора е 30 души) и трябва да спазват отстояние 1,5 метра помежду си. За местата за поклонение, които са с площ повече от 500 кв. м. най-големият разрешен брой хора е 50 души. Мерките за защита на общественото здраве, които трябва да се спазват са подробно описани в ОПР (например препоръчителна употреба на маска, задължителна употреба на антисептик за хигиената на ръцете, често почистване на повърхностите в храма и т.н.)

Включени са допълнителни препоръки и мерки за защита на общественото здраве, които отговарят на специалните нужди и на характеристиките на отделните религиозни общности (например начинът на влизане в местата за поклонение, където не се позволява влизането с обувки и пр.).
Уточнява се също, че в случай на отслужване на литургии или религиозни церемонии в откритите пространства са в сила основните правила за обществените открити събирания на хора. Действието на новото ОПР е от 17 май 2020 г. до 05 юни 2020 г.
Мюсюлманите ще влизат в джамиите с калцуни, както се използват в болниците, които са в употреба от началото на заразата.
Източник: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal