От 04 май храмовете в Гърция са отворени за вярващите: за лична молитва, поклонение пред Иконите и запалване на свещ, но препоръчително с носене на маски, задължително използване на дезинфектанти и с отлична вентилация в храмовете | СНИМКИ & VIDEO

 
Автор: Doxologia INFONEWS

Днес на 04 май 2020 г. за първи път от почти два месеца вярващите в Гърция имат възможност да посетят Свещения Храм и да се помолят, да запалят свещ и да се поклонят пред Светите Икони, спазвайки редица строги мерки – на вярващ се полагат 10 кв. м. от използваемата площ на храма, храмовете трябва да бъдат с отлична вентилационна система, да разполагат с дезинфектанти на входа и т.н. Вярващите трябва да носят маски и ръкавици, което е препоръчително, но повечето Митрополити ги призоваха да ги носят в Храма, тъй като е затворено пространство.  Пред входа на Храма да има дезинфектанти и указания за безопасно посещението и спазване на изискванията в Храма. Храмовете трябва да бъдат отлично вентилирани и винаги с чист и свеж въздух! Както неколкократно ви информирахме по темата от Doxologia INFONEWS, от днес това вече е факт.
А от 17 май 2020 г. в неделя вярващите ще имат възможност да съучастват във всички Свещени Служби – Вечерни, Утрени, Божествени Литургии и всички останали, спазвайки съответните изисквания за отстояние, маски, ръкавици, дезинфекция, отлична вентилационна система, самодисциплина и загриженост за живота и здравето на ближния.
 
Още от най-ранните часове от 6:00 и 6:30 ч., когато отварят повечето Свещени Храмове в Гърция, вярващите чакаха с нетърпение пред Храма, за да влязат, да се помолят и да благодарят на Господа Иисуса Христа и Пресвета Богородица, че са се смилили над Гърция, където вече трета седмица има трайно намаляване на заразените с коронавирус, няма нови огнища, всички стари огнища са под пълен контрол и затихване, а вече 55% от заразените са оздравели, много малко починали спрямо населението и много малко заразени на ден. 

 

Интересен факт е, че само в Гърция на 19 април 2020 г., на Пасха нямаше нито един заразен с коронавирус и нито един починал. Статистиката отбеляза този факт с „нулево число“. Това беше отчетено и от Световната здравна организация (СЗО). В Гърция след периода на Пасха се наблюдаваше намаляване на заразените, което продължава и сега. Има изключение за група гърци, които се завърнаха от чужбина на 24 април заразени, прибрани от правителството, за да бъдат лекувани в тяхната Родина. Тогава към ниската заболеваемост в този ден се добавиха изведнъж около 130 души, заразени в Западна Европа.

Вярващите днес, влизайки в Свещения Храм със силен глас казваха „Христос Воскресе“, а съответният клирик им отговаряще с „Воистину Воскресе“. След това предстоятелят на Храма или друг клирик раздаваше Пасхален Огън на всички вярващи.
 
Стасидите в Храмовете са на разстояние от 2 метра, съгласно изискванията. Това означава, че известно време препълнените храмове в Гърция този път ще бъдат запълнени на 1/3 от капацитета си, за да се спазят новите мерки в тях. Поради тази причина вярващите ще бъдат разпределяни в останалите Храмове, за да могат всички да съучастват в богослуженията от 17 май 2020 г. Няма да има Храм в Гърция, който да бъде оставен без богослужение. Така че във всичките над 16 500 храмове  на територията на Гърция ще има богослужения, за да могат да присъстват всички желаещи и да се черкуват.
 
В същото време, Митрополитът на Месиния г-н Хрисостом публично поздрави всички вярващи, които спазиха строгите изисквания и уважиха факта, че храмовете бяха затворени за тях, а от друга страна – той се обърна и към клириците, които проявиха послушание към Църквата като разбраха и приеха, че ще служат за известен период от време без съучастието на вярващите в богослуженията, а при затворени врата за тях.
 
В Храмовете от 04 май до 16 май вкл., ще се извършват богослужения при затворени врата, без съучастието на вярващите. Преди богослужението те ще могат да влязат и да запалят свещ. След това вратите на Храма се затварят, за да се извърши богослужението. След края на всяко богослужение в рамките на един час въздухът в храма трябва да бъде освежен и обновен, както и всички повърхности дезинфекцирани. След това вратите на Храма отново ще бъдат отворени за вярващите, които ще могат да влязат да се поклонят пред Светите Икони, без да ги целуват, да се помолят, да запалят свещ, съобразявайки се, че ще има и други вярващи след тях, които ще искат да направят същото и т.н., заяви Митрополитът на Месиния г-н Хрисостом.
 

 
Подчертавам, че Свещените Обители ще бъдат затворени все още за вярващите, вкл. за лична молитва до този момент. Предупреждавам вярващите да не се опитват да уговарят монасите да ги допускат. Богослуженията в Монастирите ще бъдат извършвани само и единствено от Монашеските братства“, отбеляза Митрополит Хрисостом.
 
 
Вярващите от град Козани, който беше един от най-засегнатите градове с коронавирус, с радост и нетърпение очакваха още от рано сутринта да влязат в Храма и да се помолят, заяви протопрезвитер Христос Далагеоргос от Митрополитския Храм в града.
 

 
Той се зарадва, че вярващите са изключително дисциплинирани и загрижени за живота на своя ближен.  По отношение на целуванието на Светите Икони, той заяви, че му е трудно да им забрани да целуват Светите Икони – нещо, което към този момент е забранено, защото остава слюнка по тях, а дезинфекцирането с препарат след всеки вярващ е абсолютно невъзможно и безсмислено. Въпреки всичко е наредено през 15 минути да бъдат дезинфекцирани повърхностите по целувателните Икони в  Храмовете.
 

 
Пред всеки храм ще има обявена програма на богослуженията, на дезинфекцията и времето, когато вярващите могат да влязат да се помолят, да се поклонят и да си запалят свещ. Ще бъдат посочени и всички изисквания на компетентните власти за спазване на необходимото отстояние в храма.
 
Всички Митрополити призоваха своето паство да спазва по акривия абсолютно всички изисквания, поставяйки на първо място живота и здравето на своя ближен, вкл. и на клириците.
 
И не на последно място, ако има струпване на много вярващи пред Храмовете, както се случи днес, те ще бъдат пускани на части, за да се помолят, така че да няма струпване в Храма.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal