Начало » Разни » COVID-19 » От Православната Църква в Албания обявиха, че храмовете ще бъдат поетапно отваряни за вярващите

От Православната Църква в Албания обявиха, че храмовете ще бъдат поетапно отваряни за вярващите

На снимката: Архиепископският Катедрален Храм на Възкресение Христово в Тирана

Автор: Йордан Георгиев

На 05 май 2020 г. Негово Блаженство Архиепископът на Тирана, Дуръс и на цяла Албания г-н г-н Анастасий Янулатос чрез телеконферентна връзка с министър-председателя на Албания г-н Еди Рама се разбраха за поетапното възстановяване на богослуженията при отворени врата за вярващите православни християни.

От Архиепископията направиха график за тяхното отваряне, както следва:

  • определени храмове отвориха врата за вярващите на 17 май, основно с голям двор и проветриви пространства около тях, а
  • на 24 май 2020 г. ще бъдат отворени за вярващите и храмовете в Тирана и Дуръс.

За да няма струпване на вярващи християни ще се наложи да бъдат разпределяни в различни храмове, така че да могат повече вярващи да съучастват в богослуженията.

Стасидите (столове, пейки) ще бъдат разредени, за да има необходимото разстояние между тях, съгласно изискванията на здравните власти.

От вярващите се изисква да не се прегръщат, да не целуват ръцете на клириците, както и Иконите в храмовете. Пред Светите Икони е достатъчно само поклонение и осеняване със Светия Кръст Господен.

От Свещената Архиепископия съветват възрастните, децата, както и тези вярващи, които имат здравословни проблеми да избягват да идват в Храма и да присъстват на Божествената Литургия, която могат да проследят по църковното радио „Възкресение“.

На входа на всички храмове ще има дезинфектанти за ръце, както и лица, които ще отговарят за спазване на указанията на компетентните органи.

Източник: Ὀρθόδοξος Αὐτοκέφαλος Ἐκκλησία τῆς Ἀλβανίας | Kisha Ortodokse Autoqefale e Shqipërisë

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal