От една година свещеници на РПЦвУ в Закарпатска област безпокоят Енория, преминала към ПЦУ

Превод: Соня Димитрова

Православната Църква в Украйна е преследвана. Тормозът над Енорията на ПЦУ в с. Прислип, Мижхирски район, Закарпатска област продължава повече от година. Не оставят на спокойствие общността, която е напуснала Руската Църква в Украйна, и ѝ създават всякакви пречки.

През март 2019 г. Енорията «Свето Възнесение» в с. Прислопа на общо събрание напусна Московската Патриаршия и се присъедини към ПЦУ. Съгласно разпореждането на председателя на Закарпатската областна държавна администрация от 29 август 2019 г. под № 463 е проведена официална регистрация на устава на религиозната организация «Религиозна общност на Украинската Православна Църква (Православна Църква в Украйна) на Енорията «Свето Възнесение» в с. Прислип, Мижхирски район, Закарпатска област.

Изглеждаше, че хората от това планинско село на границата с Ивано-Франкивска област, са се сбогували завинаги с организацията, свързана със страната, която убива украинците.

Но както съобщава Сила християн, «МП-шният батюшка Володимир Битлян, който е служил на Енорията до момента на прехода ѝ и благочинният на МП-шното мижхирско благочиние Петро Савка, пречат на вярващите да се молят в своя Храм. Въпреки че в селото има още два Храма на Московската патриаршия!».

Служителите на Московската Патриаршия поставят свои катинари на вратите на Храма и когато трябва да има служба Божия, те докарват московски фанатици и хулигани от двете московски Енории в Прислоп и от околните села. И това продължава повече от година.

Според източника, властите с полицията и другите сили на реда проявяват бездействие, и по-точно съчувстват на МП-шниците.

Това е едва втората Енория в Мижхирския район, която се е освободила от московските окови, или по-скоро още се освобождава.

Енорията «Свето Възнесение» в с. Прислип, Мижхирски район, Закарпатска област.

Източник: Духовний Фронт України

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal