Освободиха от ареста Сръбския Епископ Йоаникий в Черна Гора, който беше арестуван заради Лития в период на пандемия | VIDEO

Автор: Doxologia INFONEWS

В крайна сметка, след тридневното задържане и престой в ареста, Будимлянският Епископ Йоаникий от Сръбската Патриаршия в Черна Гора беше освободен.

Припомняме, че Епископ Йоаникий беше задържан от властите в Черна Гора заедно с осем (8) свещеници след извършването на Лития с Иконата на Свети Георги в град Беране, въпреки ограничителните мерки заради пандемията от коронавирус.

Арестуването на клириците от Сръбската Църква в Черна Гора нагнети обтегнатите отношения с Правителството на Черна Гора, след протестите в подкрепа на задържаните, които се реализираха в много градове на страната. Заради тези протести полицията беше принудена да задържи още хора, тъй като нарушават наложените карантинни мерки.

Късно вечерта на 15 май 2020 г. стотина души се събраха в град Никшич за да се срещнат с Епископ Йоаникий и осемте (8) свещеници след тяхното освобождаване. Епископ Йоаникий благодари на всички събрали се „за оказаната тяхна подкрепа и любов“.

Видно и от видео Епископ Йоаникий, свещениците и дошлите етнически сърби не спазваха тенденциозно ограничителните мерки и съответното отстояние, което води до мисълта, че това е поредната поръчана провокация от Белград и Москва за създаване на изкуствено напрежение в Черна Гора, за да могат след това да предложат „решение“. С тези действия все повече черногорци се отдръпват от Сръбската Църква в Черна Гора поради етнически причини, отивайки  да се „черкуват“ в схизматичната „Черногорска Православна Църквата“. Който  води по „свирката“ на Москва винаги е губещ. Политиката няма място в Православната Църква нещо, което много трудно се разбира в Москва, поради една проста причина, че по-голямата част от клира на Руската Църква е съставен от агенти на службите, политици, икономисти, финансисти без никакво църковно съзнание…

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal