Обръщение на Киевския Митрополит Епифаний по случай Деня за възпоменание на жертвите на политическите репресии в Украйна

Автор: Митрополит на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний

Превод: Соня Димитрова

За по-голямата част от съвременното поколение Сталинският голям терор през 1937–1938 г. и другите масови кампании на политически репресии в СССР са история в учебниците.

Но днешната неделя през май, в която си спомняме трагичните събития в историята на Украйна, е на първо място ден за молитва за нашите разстреляни и измъчвани съграждани, както и възможност да разкажем на потомците си истинската история, която доказва, че десетки и стотици хиляди хора не са просто числа и история, а съдба на унищожени свещеници и вярващи, изтезавани патриоти, разстрелян политически, артистичен и научен елит.

Този пример от историята има морален аспект, който показва как грехът може да унищожи човешката душа; как бивш семинарист, като Йосиф Сталин, може да се превърне в жесток палач и убиец на милиони, водач и главатар на цяла плеяда от същите като него палачи и убийци.

Нашето съвремие показва, че не всички са научили този гибелен урок, защото съвременните кремълски политически репресии, по-специално срещу украинските граждани, са подобни на съветските и корените им са в онези страшни болшевишки терористически кампании.

Нека се помолим днес за упокоение на нашите измъчени и убити братя и сестри, нека Господ даде  вечен покой на хората, преминали през страшни мъки. Нека Господ да приеме тяхната болка и сълзи, и да упокои душите на невинните жертви на политическите репресии в селенията на праведните.

Източник: Митрополит Київський і всієї України Епіфаній

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal