Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Русия » Нов скандал с „руската“ помощ за Италия: този път с участието на Руската Църква

Нов скандал с „руската“ помощ за Италия: този път с участието на Руската Църква

Превод: Соня Димитрова
Русия е безпомощна да се противопостави на COVID-19 вътре в страната, но продължава да оказва помощ на другите държави.
На 25 април 2020 г. медиите публикуваха изявление на Патриарх Московски и на цяла Русия г-н Кирил, че Московската Патриаршия е предоставила хуманитарна помощ на региона Апулия в Италия.
В този италиански регион РПЦ е доставила различни медицински материали, включително средства за индивидуална защита.
За това се разказва в материала на Disclose.tv.
Както се отбелязва, тази хуманитарна помощ е оказана след апела на президента на Апулия Микеле Емилиано към Патриарх Кирил.
След това въз основа на писмото от президента на Апулия Патриарх Кирил вече се обръща към руския президент Владимир Путин да разгледа възможността за предоставяне на такава помощ.
Както виждаме от писмото, Владимир Путин подкрепя инициативата на Патриарх Кирил да се помогне на италианския регион Апулия и дори в решаването на този въпрос включва руския министър на отбраната Сергей Шойгу, чийто подчинени вече повече от месец помагат в Италия за дезинфекция на различни съоръжения.
Положителното решение на президента на Русия не е изненадващо и се дължи на факта, че както е посочено в писмо до Патриарх Кирил, президентът на Апулия Микеле Емилиано е дългогодишен приятел на Русия и тясно си сътрудничи с РПЦ от 2000 г.
Емилиано е бил кмет на Бари, и по онова време е съдействал за връщането в лоното на Руската Църква на Православна Църква, разположена на територията на региона, а през 2017 г. той участва в пренасянето в Русия на част от Мощите на Свети Николай.
Но около тази хуманитарна помощ за региона Апулия от РПЦ възникна и доста критика не само на Запад, но и в самата Русия.
Например, Протодякон Андрей Кураев, който беше аргосан на 29 април с указ на патриарх Московски и на цяла Русия Кирил, отбеляза: «PR-ефектът вътре в Русия се оказа толкова лош, че Патриаршията беше принудена да се извинява».
Защо да се оправдава? Тъй като с доставката на помощта за Италия се занимаваше Абдала Шатила, швейцарски бизнесмен с ливански произход, а помощта не бе изпратена от територията на Русия, а от територията на Швейцария.
И в същото време, според информацията на същия Андрей Кураев, самата помощ не е била от руски, а от китайски произход: «на кутиите имаше надпис «Произведено в Китай за Швейцария». 300 000 хирургически маски, още 200 000 (не разбрах точно какви) маски, 30 000 медицински халата».
Като цяло в последно време подобни чуждестранни хуманитарни действия на Русия предизвикват само отрицателни настроения вътре в самата Русия на фона на рязкото увеличаване на заболеваемостта сред самите руснаци и острия недостиг на лекарства и средства за защита в руските региони.
Ето защо, както отбелязват потребителите в социалните мрежи: «би било по-добре Патриарх Кирил така ревностно да помага на руснаците, а не да моли Правителството да отменя режийните сметки за енориите на РПЦ».
Източник: News2.ru
Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal